Gaf Donalda Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump koji se redovito ruga pogreškama svog političkog protivnika Joea Bidena, u subotu sse proslavio time što je francuskog kolegu Emmanuela Macrona nazvao premijerom. 

Na predizbornom skupu u saveznoj državi Michigan američki predsjednik, koji vodi kampanju za reizbor, zaletio se kada je govorio o uspjesima svog mandata. Pohvalivši se novim ugovorom o slobodnoj trgovini s Kanadom i  Meksikom, Trump je iznio mišljenje o Pariškom klimatskom ugovoru iz kojega su se Sjedinjene Države povukle nakon njegove pobjede na izborima 2016.

- Znate li iz čega sam se još povukao? Iz Pariškog klimatskog ugovora. Jako volim premijera Macrona, ali pitao sam ga kako ugovor napreduje, oni doista ne uspijevaju u tome, rekao je republikanski kandidat.

- Uštedio sam vam milijarde dolara, nitko to ne bi učinio. Rekao sam, to je katastrofa, sve u svemu htjeli su nam oteti naše bogatstvo, dodao je.

Američki i francuski predsjednik uspostavili su bliske odnose nakon Macronova izbora, ali su se poslije oni osjetno pogoršali.

Donald Trump trenutačno ide s jednog predizbornog skupa na drugi u nekoliko važnih država ne bi li nadoknadio zaostajanje u anketama za demokratskim protukandidatom Joeom Bidenom, nepuna tri tjedna prije predsjedničkih izbora.