PIGS

Ne tako davno, uz dosta isprike, Christiane Amanpour u programu na CCN-u govoreći o najzaduženijim zemljama Europske unije upotrijebila je kraticu PIGS, koju su inače već na ulicama Londona obznanili prosvjednici! Riječ je o početnim slovima četiriju europskih država s golemim gospodarskim problemima: Portugal, Irska, Grčka i Španjolska. Zaduženost je zaduženost, to je činjenica iz koje će svaka zemlja pronalaziti svoj "bolni" put izlaska, a zašto onda isprika? U pitanju je skraćenica koja na engleskom znači: svinje! Netko se u slobodno vrijeme pozabavio slovima i...

Skraćenica se udomaćila, ali ne kao samostalni pojam, već kao europske PIGS zemlje. Neugodni akronim veže se uz EU financijski i dužnički najproblematičnije zemlje. Najgore je čini se u Grčkoj gdje je situacija na rubu da izbjegne kontroli! Grčka tragedija nije više upozorenje, već činjenica. Dok premijer Georgi Papandreu obilazi svijet i traži načine kako da od tragedije napravi barem podnošljivu dramu njezinih stanovnika! Najavljene mjere za razdoblje od tri godine obećavaju priličan užas. Naime, velika većina Grka već je suočena sa stvarnošću da im primanja jednostavno nisu dovoljna za podmirivanje vlastitih dugovanja. Studentski krediti, na primjer, gutaju više od trećine primanja s perspektivom da tako bude idućih pet godina! Bilo kakvo planiranje teško da je moguće: kupnje najmanje, obitelji pod velikim upitnikom, odlazak u dugu zemlju u anketama se sve češće javlja.

I kako na tu poplavu beznađa reagira Bruxelles, EU takvo što nikada nije doživio! Kako i u mnogo jednostavnijim slučajevima nisu lako dolazili do suglasja u pitanju servisiranja dugova,  u slučaju dužničke krize nisu pokazali neku zavidnu spremnost i brzinu. Međutim, kada je Atena naznačila mogućnost da zatraži pomoć MMF-a, ako se na summitu EU-a idućeg tjedna ne utvrdi konkretan stand by plan, mnoga su se lica izdužila. Je li moguće da EU ne može sam rješavati svoje probleme? Istina je najneugodnija!

Stoga je Olli Rehn, europski povjerenik za gospodarsku i monetarnu politiku, danas pozvao zemlje članice, da, kada se uskoro okupe na sastanku, donesu konkretan politički zaključak za koordiniranu akciju, a za slučaj da ona bude potrebna i tražena! Puno ograda, sve zvuči kao golema fraza, ali tako, očito, sustav različitih funkcionira.

Grčki slučaj, za Bruxelles mora biti poticaj za stvaranje sigurnosne mreže! Prevedeno, da tim putem više ne krene ni jedna zemlja eurozone. Tomu se, pred novinarima, nada europski povjerenik.

Da se vratimo naslovu, već sada je jasno da Grčka nije usamljen slučaj! Španjolska posrće već dugo, Portugal je slijedi, a Irska, nekad obećana zemlja za zapošljavanje, kompjutoraši su hrlili onamo, opasno produžuje redove nezaposlenih na burzama!

Stoga će europski čelnici, htjeli to ili ne, morati prvo odgovoriti što za njih znači unija. Zajednica da, ali bez problema ili koje su granice zajedništva?

Uz tolike probleme, gotovo da sam zaboravila da je došlo sunce, toplina! Jaglaca na sve strane, u gradu, naravno, u lončanicama, ali nisu toliko skupi! Potičem potrošnju: pet kuna za boju, privid da je sve kao prije! Svako proljeće, usprkos krizama, ima jaglace!