Norveška daje poduzetnicima 22 mil. eura, evo kako do njih

Ako je vjerovati Nijemcima, odnosno IFO institutu, Svjetska ekonomska proizvodnja (ili Global economic output) past će 4.4% do kraja godine.

U ovom je istraživanju sudjelovalo 950 ekonomista iz 110 zemalja svijeta. Trećina ekonomista očekuje da će se proizvodnja vratiti na razine prije pandemije već 2022. godine, a 20% njih ne vjeruje da će to dogoditi prije 2023.

No ono u čemu se gotovo svi ekonomisti slažu jest da bez državnih potpora ili dodatnih izvora novca za održanje likvidnosti i investicije, svi tonu.

Norveška nudi 22  milijuna eura za razvoj hrvatskog poduzetništva. 

O kakvoj je darovnici riječ i kako mali, srednji i veliki poduzetnici mogu dobiti "bespovratna sredstva"?

- Niti Norveška, niti Island niti Lihtenštajn nisu formalno članice Europske unije, ali od 1994. imaju poseban sporazum s europskim gospodarskom prostorom. Koriste sve beneficije toga, ali ujedno moraju i biti kontributori i da financiraju projekte drugih zemalja članica Europske unije. Od 1994. do 2004. temeljem toga sporazuma je iz Norveške srednje, istočne i jugoistočne Europe uloženo 3,3 milijarde eura. Za razdoblje 2014.-2021. je alocirano 2,8 milijardi eura za iste te države. Sredstvima se koristi 15-ak država, rekao je gostujući u Studiju 4, Ivan Barbarić, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU.

Hrvatska je također korisnik dijela tog financijskog mehanizma, a sredstva se mogu koristiti za gospodarstvo.

- Ukupno je zapravo za Hrvatsku predviđeno oko 113 milijuna eura.

Radi se o sredstvima za projekte orijentirane na inovacije, istraživanje, socijalnu inkluziju, ekologiju...

HGK je nacionalni partner "Innovation Norwayju", što je državna agencija Kraljevine Norveške, a koja brine o tome gdje će sredstva dospjeti.

Postavlja se pitanje, što trebaju napraviti poduzetnici kako bi došli do sredstava.

- Poduzetnici su u principu upoznati s ovim programom, imali smo predstavljanje online krajem srpnja. Imali smo 350 tvrtki koje su iskazale interes, potom smo odradili predstavljanje na terenu i gradovima diljem Hrvatske, poduzetnici su mogli postavljati pitanje sve što ih zanima oko tog novca. Gotovo da nema sektora koji nije prihvatljivi prijavitelj. Važno je napomenuti tvrtkama da su prihvatljivi oni projekti koji imaju inovativno rješenje za postojeću situaciju, ili idu u razvoj inovativnog rješenja. Cijela prijava i aplikacija rade se on-line. Nema apsolutno niti jednog papira koji treba dostaviti. Pet djelatnika HGK stalno su u kontaktu s "Innovation Norwayjom", dodaje Barbarić.

Mogu se javiti svi oni poduzetnici, mali, srednji ili čak veliki, a koji u svojoj vlasničkoj strukturi imaju manje od 25% prisutnosti države.

- Glavni segment poziva je podijeljen na dvije sheme. Jedna je da se mogu financirati i ovi veliki, a druga je više orijentirana prema manjima. Cilj je podizanje konkurentnosti hrvatskih gospodarstvenika, a paralelno i uspostavljanje još tjesnije i bilateralnije suradnje između hrvatskih i norveških gospodarstvenika, dodaje Barbarić.

Norvežani za određeni projekt financirat će do 70%, a ostali dio financiranja je na samim poduzetnicima koji su za određeni projekt aplicirali.

Treba dodati da je krajnji rok za prijavu projektnog prijedloga 17. studenog u 14 sati. Koji su projekti odobreni, tvrtke će doznati u roku od četiri do šest mjeseci.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku: