Zapaljene crkve u Santiagu tijekom protuvladinih prosvjeda

Najmanje dvije crkve zapaljene su u čileanskome glavnom gradu, a tisuće ljudi okupile su se na ulicama na prvu godišnjicu smrtonosnih prosvjeda protiv konzervativne vlade.

Na fotografijama objavljenima na društvenim mrežama vidi se kako se ruši toranj crkve Parroquia de la Asuncion, jedna od najstarijih u Santiago de Chileu. Druge pokazuju crkvu Iglesia de San Francisco de Borja, kojom se policija obično koristi za ceremonije, zahvaćenu plamenom.

Prosvjedi su počeli mirno na Plazi Italia, poznatoj i kao Plaza de la Dignidad, no ubrzo su postali nasilni unatoč policijskoj prisutnosti.

Čile je bio pogođen nasilnim prosvjedima između 18. listopada i 30. studenoga prošle godine, koji su paralizirali glavni grad. Prosvjednici su zahtijevali bolji pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju te udaljavanje od neoliberalnog ekonomskog sustava. U prosvjedima je ubijeno najmanje 30 ljudi, a policija je kritizirana zbog represije.

Prosvjedi su nedavno opet izbili uoči referenduma 25. listopada na kojemu Čileanci odlučuju žele li novi Ustav, jedan od ključnih zahtjeva prosvjednika.
Sadašnji je Ustav iz 1980., iz doba diktature Augusta Pinocheta.