Europska unija prebacila lopticu na britanski teren

Europska unija prebacila je lopticu na britanski teren, poručivši kako je sada na Londonu da učini idući korak u pregovorima, nakon što je britanski premijer Boris Johnson zaprijetio da će napustiti razgovore o budućim trgovinskim odnosima.

➡️ Britanski premijer Boris Johnson prijeti Europskoj uniji

Potvrđujem da je EU i dalje dostupna za intenziviranje razgovora u Londonu ovaj tjedan, o svim temama i na temelju svih pravnih tekstova, rekao je u ponedjeljak glavni pregovarač EU-a Michel Barnier nakon telefonskog razgovora s britanskim pregovaračem Davidom Frostom.

Sad čekamo reakciju Ujedinjenog Kraljevstva, kazao je Francuz.

Njegova izjava dolazi u vrijeme dok se dvije strane međusobno optužuju za zastoj u tim iznimno važnim pregovorima.

Europski čelnici su prošli tjedan pozvali Britaniju da učini potrebne korake kako bi dogovor učinila mogućim, pa kako bi trgovinski sporazum bio spreman do 1. siječnja iduće godine kad ističe prijelazno razdoblje nakon Brexita.

Britanija je nakon napuštanja EU-a ušla u prijelazno razdoblje koje joj je omogućilo da trguje s državama EU-a pod istim uvjetima kao i prije.

Johnson je u petak rekao da se pregovori ne bi trebali nastaviti ako EU ne zauzme temeljno drugačiji pristup.

Iako nije u potpunosti odustao od pregovora, Johnson ističe da je njegova država spremna za scenarij u australskom stilu.

Australija nema izdvojen dogovor s EU-om, pa s europskim savezom trguje na temelju pravila Svjetske trgovinske organizacije, s elementima poput carina i kvota.

Proteklih mjeseci više krugova pregovora Londona i Bruxellesa nije rezultiralo napretkom u tri glavne točke spora pravila poštenog tržišnog natjecanja, ribarstvu i rješavanju sporova.

"Sporazum, ali ne po svaku cijenu"

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će biti potrebni kompromisi na obje strane. Francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da je Britaniji potrebniji sporazum nego Uniji.

- Mi smo spremni za sporazum, ali ne po svaku cijenu, rekao je.

Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo je iz EU-a 31. siječnja, ali do 31. prosinca primjenjuje europska pravila, bez prava glasa. Ako se do tada ne postigne dogovor o budućim odnosima, slijedi neuređeni razlaz koji će imati teže posljedice za gospodarstva dviju strana koja su već oslabljena zbog pandemije koronavirusa.

EU nudi Velikoj Britaniji pristup svome golemom tržištu bez carina i kvota, ali zauzvrat traži da se Velika Britanija drži europskih standarda jer ne želi nelojalnu konkurenciju koju bi predstavljala britanska poduzeća.

Također EU inzistira na punoj provedbi sporazuma o razdruživanju koji je Velika Britanija prekršila izglasavanjem zakona koji mijenja dogovoreni protokol u vezi s granicom na irskom otoku.slobodu vjeroispovijesti i slobodu izražavanja.