Crkva se odrekla 10% novca na koji ima pravo po Vatikanskim ugovorima

Predsjednik Vlade Plenković primio je predsjednika Hrvatske biskupske konferencije. Na sastanku je naglašeno da će se nastaviti rješavati ključne teme koje se tiču rada Mješovite komisije HBK i Vlade, osobito u pogledu pravnih, karitativnih i statusnih pitanja. 

Premijer je u Banskim dvorima primio mons. Želimira Puljića, predsjednika Komisije HBK za odnose s državom i člana Stalnoga vijeća HBK mons. Dražena Kutlešu te generalnog tajnika HBK vlč. Krunoslava Novaka.

- S predstavnicima HBK nastavljamo dijalog o aktualnim društvenim zbivanjima, napretku u suradnji oko ključnih pitanja koja se tiču rada Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Vlade RH te daljnjoj borbi protiv COVID-19, napisao je premijer Plenković na Twitteru.Premijer i predstavnici HBK istaknuli su važnost kontinuiranog dijaloga Katoličke Crkve i Vlade te resornih ministarstva o brojnim društvenim temama.
Dogovoreno je da će se susreti na razini predsjednika Vlade i vodstva HBK održavati dvaput godišnje, u proljeće i jesen.

Sugovornici su se osvrnuli i na sastanak predsjednika Vlade s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom u rujnu ove godine u Splitu, na kojem su još jednom potvrđeni odnosi izrazito dobri odnosi Hrvatske i Svete Stolice.

Premijer Plenković osvrnuo se na aktivnosti Vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa, usmjerene na očuvanje zdravlja hrvatskih građana te izložio gospodarske i socijalne mjere koje Vlada poduzima za zaštitu radnih mjesta te standarda građana te je u tom kontekstu zahvalio predstavnicima HBK na dobrovoljnom smanjenju obveze od 10 posto u provedbi ugovora sa Svetom Stolicom i RH o gospodarskim pitanjima u 2020.

Na sastanku su bili i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek te ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić.