BiH: 540 novozaraženih, 13 zaraženih umrlo

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je 540 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je manje od prošlotjednih dnevnih rekorda, ali je manji i broj uzoraka koje u toj zemlji testiraju tijekom vikenda.

-
COVID-19 - najnovije informacije   

U protekla 24 sata testirano je 1755 uzoraka. Zaraza je otkrivena kod 285 osoba iz Federacije BiH te kod 255 iz Republike Srpske.

Od 13 zaraženih osoba koje su umrle, šest je preminulo u bolnici u Mostaru, a riječ je o starijim muškarcima iz toga grada te Ljubuškog i Čapljine.

Mostar je među gradovima s najvećim brojem novozaraženih. Ondje je proteklog vikenda potvrđeno 156 takvih slučajeva.

U Banjoj Luci od nedjelje je zaraza potvrđena kod 101 osobe, a u Sarajevu kod 103.

Koronavirusom je zaražena i predsjednica kriznog stožera Sarajevske županije Aida Pilav.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez rekao je kako je epidemiološka situacija loša u četiri od deset županija, koliko ih ima u tom entitetu, te dodao kako za sada nema potrebe za uvođenjem drastičnih mjera ograničenja, a one će se uvoditi samo ako broj zaraženih postane tako velik kao u drugim europskim državama.

No za novim mjerama ipak su posegnuli u Islamskoj zajednici BiH, čiji je poglavar Husein Kavazović odlučio da će imami svoje propovijedi u džamijama tijekom molitve petkom morati skratiti na pet minuta.