Veliki problemi s poljoprivrednim zemljištem u Borovu

Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu mijenjan je i dorađivan čak 19 puta. Novi smo donijeli prije više od dvije godine no, i unatoč tomu, mnogi ni po njemu nisu dobili ni hektar zemlje. Neki su čak i izgubili zemlju koju su obrađivali. Među njima je i 11 poljoprivrednika iz Općine Borovo.

Iako ima 50 grla stoke i proizvodi milijun litara mlijeka, Damir je ostao bez državne zemlje.

- Oni su mene izbacili samo zbog jednog obrasca koji je meni njegova pravnica rekla da mi nije potreban. I ona ih izvadila iz mojih papira, govori Damir Savičić iz Borova.U općini Borovo 11 gospodarstava nezadovoljnih natječajem.

- Pokušat ćemo pravno da se žalimo da se taj natječaj, ako se može, da se poništi jednostavno. Da mi mladi dobijemo jer je apsurd najveći što su ljudi od 70 do 75 godina dobili zemlju, dodaje Savičić.

Branimir je izgubio parcelu koju je u zakupu imao 13 godina. A na gospodarstvu je čak 90 svinja.

- S tom zemljom koju sam radio do sada mi je bilo dostatno da to sve mogu prehraniti, a sad u ovom slučaju, pošto sam ostao bez zemlje će to biti jako, jako teško, kaže Branimir Lazić iz Vukovara.

- Smatramo da je to nepravilnost. Želimo natječaj da poništimo i ponovno da se raspiše na pravilan način da se dodjeli zemljište, priča Stojan Poznanović iz Borova.

Ovo je stado cigaja. Jedne od najstarijih pasmina ovaca na svijetu. U Hrvatskoj ih je 1200 komada. Čak trećinu uzgajaju Božići.

- Mi se bavimo s tim 70 godina. Deda, otac i ja i evo nažalost ne možemo danas da tu tradiciju nastavimo, Jednostavno bez zemlje je ne možemo nastaviti, govori Jovan Božić iz Borova.

Iz općine je stiglo tek pisano priopćenje u kojemu, među ostalim, stoji da je Odluka o dodjeli poljoprivrednog zemljišta s dokumentacijom proslijeđena Upravnom odjelu za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije radi ishođenja mišljenja te Ministarstvu poljoprivrede radi ishođenja suglasnosti.