Kohorst: Hrvatska model za susjedstvo, podupiremo ravnopravnost žena

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić organizirala je konferenciju povodom početka projekta "Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama RH" (Strengthening and supporting women in the army force and in the peace missions of the Republic of Croatia).

Projekt je financiran sredstvima Vlade SAD-a i uz podršku veleposlanstva SAD-a u RH, a potporu provedbi projekta daje Ministarstvo obrane RH. Njime se  prvi put u Hrvatskoj vrši analitički uvid u položaj žena u vojnim snagama i mirovnim misijama. - Želim čestitati voditeljici ovog projekta Ireni Petrijevčanin Vuksanović koja je jedna od alumnija od bivših sudionika programa koje smo organizirali. Velika je potpora odnosu SAD-a i Hrvatske, članica organizacije za suradnju i uvelike podupire partnerstvu dviju zemalja. Također zahvaljujem ministru Davoru Božinoviću , također jednom od alumnija i članu potpornog tima koji podupire ovaj projekt, rekao je američki veleposlanik.

- Projekt koji je usredotočen na podržavanje ravnopravnosti u vojnim snagama je za SAD iznimno važan. On može unaprijediti naše vrijednosti koje su svima važne. Točno je da je za svakog muškarca važno da iza sebe ima dobru ženu i to je svrha ovog projekta - da nastavljamo razvijati dobre vrijednosti, slobodu i mir za sve ljude. Program naglašava da su RH i SAD puni partneri i da u potpunosti dijele svoje prioritete. Hrvatska je jedna od vodećih zemalja u jugoistočnoj Europi i model za svoje susjedstvo i nadam se da će nastaviti tako. Ovo je samo jedan od projekata koji SAD podupire u Hrvatskoj, osobito kad je riječ o vojnim snagama. Uložili smo više od 700 milijuna dolara u potporu hrvatskih vojnih snaga kroz razne projekte i radujemo se nastavku te suradnje. To je ulaganje u našu zajedničku sigurnost i radujemo se daljnjoj integraciji među našim vojnim snagama. SAD nastavlja podupirati ravnopravnost žena u svim segmentima društva, uključujući i vojne snage. Projekt će se usredotočiti na položaj žena u hrvatskim vojnim snagama i mirovnim misijama s naglaskom na rodnu ravnopravnost među vojnicima i izobrazbom protiv rodno uvjetovanog nasilja, rekao je Kohorst.Irena Petrijevčanin Vuksanović zahvalila je veleposlanstvu SAD-a i MORH-u jer bez sinergije ne bi bilo projekta.
- Nemam problema s idejama, one stalno dolaze. Ali od ideje do realizacije treba sinergija. Sinergija je ono što n s je ovdje okupilo i nadam se da će projekt  rezultirati konkretnim rezultatima tako da ono što ocijenimo kao eventualne slabe točke unaprijediti i donijeti kroz dokumente koje će donijeti onda i MORH, Sabor i Vlada. Onda će situacija žena u obrambenom sektoru i vojnim snagama biti bolja i bit ćemo sretni i zadovoljni da smo učinili korist i da smo ovu ideju pretvorili u konkretni rezultat, rekla je Irena Petrijevčanin Vuksanović.Na konferenciji sudjeluju veleposlanik SAD-a u RH Njegova Ekselencija Robert Kohorst,  državna tajnica MUP-a Irena Petrijevčanin Vuksanović, načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj, ministar obrane Mario Banožić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i mnogi drugi.