Ne posustaje drugi val pandemije, milijun zaraženih u Španjolskoj

Ne posustaje drugi val pandemije u Europi. Sve više zemalja uvodi sve strože mjere kako bi se ograničilo širenje bolesti COVID-19. Najviše zaraženih s obzirom na broj stanovnika je u Češkoj, a Španjolska je najteže pogođena s više od milijun slučajeva od početka pandemije.

S nešto više od milijun zaraženih od početka pandemije, Španjolsku već danima snažno pogađa drugi val koronavirusa, mnogo snažniji nego prvi kad je uvedena potpuna karantena. Zemlja već neko vrijeme evidentira oko 12 tisuća novozaraženih na dan, zbog čega je nekoliko regija pojačalo restrikcije. Katalonija je prošli tjedan na dva tjedna zatvorila barove i restorane.

- Madrid trenutačno ima 439 slučajeva na 100 000 stanovnika i već nekoliko tjedana primjenjuje nove mjere, kaže Fernando Simon, glavni španjolski epidemiolog.

I Češka uvodi sve veće restrikcije. Zemlja je to s najvećim brojem zaraženih u Europskoj uniji s obzirom na broj stanovnika, 858 slučajeva na 100 000 stanovnika.

- Maske za lice sada su obvezne kada se na udaljenosti manjoj od dva metra sastaju najmanje dvije osobe koje ne pripadaju istoj obitelji. Nisu potrebne izvan naseljenih područja, rekao je Roman Prymula, češki ministar zdravstva.

Žarište koronavirusa u Rumunjskoj glavni je grad Bukurešt s više od 700 novih slučajeva. Prekinuta je nastava u školama, a suspendirani su i svi oblici zabave, zatvaraju se restorani i barovi, kina i kazališta, odgađaju druge kulturne manifestacije.

- Vladin cilj nije uvođenje karantene, već ograničavanje širenja zaraze, ali taj cilj možemo postići samo uz pomoć svih - tvrtki, institucija i građana, kaže Ludovic Orban, rumunjski premijer.

Svijet iščekuje cjepivo protiv koronavirusa, a UNICEF se već priprema za njegovu distribuciju diljem svijeta.

- To je povijesni napor u kojem sudjeluje 170 zemalja kako bi se osigurao brz i pravedan pristup početnim dozama cjepiva. Moramo osigurati više od dvije milijarde doza do 2021. godine, kaže Henrietta H. Fore, izvršna direktorica UNICEF-a.

Dosad su registrirana samo dva cjepiva, oba u Rusiji, ali još se provode testiranja na 40.000 dobrovoljaca, a jedan od njih je i bivši predsjednik Hondurasa Manuel Zelaya koji je u Venezueli primio prvo registrirano cjepivo protiv koronavirusa na svijetu - Sputnik V.