Čelnica liječničke udruge: Impresivan broj liječnika ispao iz pogona

U svim bolnicama je na određenim pozicijama došlo do proboja koronavirusa u zdravstveni sustav i ulaska u bolnice, odnosno na bolničke odjele - među liječnike, medicinske sestre, ostale medicinske djelatnike, čistačice, rekla je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit danas u HRT-ovoj emisiji "Studio 4".

➡️ COVID-19 - iz minute u minutu
➡️ Kršenje mjera: Na svadbama u Zadru i do 200 ljudi

- Svakodnevno iz sata u sat dobivamo s različitih krajeva Hrvatske informacije u Hrvatskoj udruzi bolničkih liječnika o tome koliko je liječnika ispalo iz pogona. Radi se o doista impresivnim brojkama, navela je Šmit.

Na pitanje koji bi bio kritični trenutak za naše bolnice i koji su maksimumi koje možemo podnijeti - odgovorila je:

- Ako se nastavi ovakav dnevni trend pozitivnih nalaza, onda možemo reći da ćemo kroz tjedan-dva popuniti raspoložive kapacitete ako ne pronađeno nove, rekla je Šmit, dodavši da se radi na tragu tih rješenja.

- Još uvijek za sada koliko-toliko krpamo situaciju, (...) ali to nisu trajnija rješenja, dodala je.Šmit, koja radi u OB-u Sisak, rekla je da je veliki broj zdravstvenih djelatnika ispao iz pogona zbog zaraze ili mjera izolacije.

- Sve ono što može pričekati, što nije od životne ugroze za pacijenta, to smo u ovom trenutku u nekim mjestima, odnosno u nekim bolnicama i na nekim radilištima morali privremeno obustaviti jer jednostavno nemate koga staviti na to radno mjesto, rekla je Šmit.

Komentirajući najavu obustave lijekova veledrogerija zbog dugovanja bolnica Šmit je rekla da bi bila "totalna katastrofa da se u ovoj situaciji dogodi bilo kakva obustava lijekova ili potrošnog materijala bolnicama koje ionako grcaju u problemima".

- Ne očekujem da će do toga doći i apeliram na zdravi razum svih sudionika u ovoj cijeloj situaciji, poručila je.

Šmit je navela da mnogi pacijenti prešućuju kontakte s oboljelima ili potencijalno oboljelima.

- Mogu pretpostaviti da se ljudi boje da će ih se drugačije tretirati u zdravstvenom sustavu, dodala je Šmit, poručivši da moramo biti iskreni i ponašati se odgovorno. Zahvalila je građanima na strpljenju.