Sve više zemalja uvodi sve strože mjere

Ne slabi drugi val pandemije u Europi. Sve više zemalja uvodi sve strože mjere kako bi se ograničilo širenje bolesti COVID-19. Najviše je zaraženih, s obzirom na broj stanovnika, u Češkoj. Rekordan broj zaraženih ima Rusija, dok je Španjolska zabilježila više od milijun slučajeva od početka pandemije. Slovenija od večeras uvodi policijski sat, a Bosna i Hercegovina bilježi najviše novih slučajeva zaraze do sada...

➡️ COVID-19 - iz minute u minutu
➡️ Kršenje mjera: Na svadbama u Zadru i do 200 ljudi

Španjolsku već danima drugi val pandemije mnogo snažnije pogađa nego prvi, kad je zbog koronavirusa uvedena potpuna dvomjesečna karantena. Evidentirano je oko 12 tisuća novozaraženih i budući da nema naznaka slabljenja pandemije, nekoliko španjolskih regija pojačalo je restrikcije.

- Madrid trenutačno ima 439 slučajeva na 100.000 stanovnika i već nekoliko tjedana uvodi nove mjere, kaže Fernando Simon, glavni španjolski epidemiolog.

I Češka Republika uvodi sve strože mjere. Zemlja je to s najvećim brojem zaraženih s obzirom na broj stanovnika u Europskoj uniji. Podižu se poljske bolnice.

- Maske za lice sada su obvezne ako se sastaju najmanje dvije osobe koje ne pripadaju istoj obitelji i koje su na udaljenosti manjoj od dva metra, rekao je Roman Prymula, češki ministar zdravstva.BiH je evidentirala 728 novozaraženih, drugi najveći broj od početka pandemije. Preminulo je 20 osoba, ukupno više od 1000 ljudi. Ministar zdravstva najavljuje proglašenje prirodne katastrofe.

- Ljudski kapaciteti su ograničeni. To je ono što nas uvijek brine i zato često moramo razmišljati o restriktivnim mjerama, poručio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

- Bosna i Hercegovina bi jako teško odgovorila ako bi došlo do eksplozije broja slučajeva jer ljudski kapaciteti su ograničeni, rekao je također Čerkez.

U Sloveniji su potvrđena 794 nova slučaja zaraze. Postotak pozitivnih među testiranima manji je nego proteklih dana. U 9 navečer počinje policijski sat. 

- Provedbu će nadzirati policija i zdravstvena inspekcija. Utvrde li da ste vani, a niste izuzeti mjerom, bit ćete kažnjeni, rekao je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Irska uvodi najvišu razinu restrikcija, trenutačno među najstrožima u Europi. Od sutra, idućih mjesec i pol bit će otvorene jedino maloprodajne trgovine s osnovnim potrepštinama, građani se smiju udaljavati od doma najviše pet kilometara, restorani i pivnice moći će samo dostavljati narudžbe.

- Udružimo li se u idućih šest tjedana, imat ćemo priliku primjereno proslaviti Božić, rekao je premijer Michael Martin.

Stroga ograničenja uvele su zemlje koje se bore s visokim stopama zaraze, poput Nizozemske, Francuske i Belgije. Zatvorile su barove i restorane te zabranile kretanje noću.

- Zdravstvena situacija u Valoniji i Bruxellesu najteža je i najopasnija u cijeloj Europi, upozorio je belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke.Sjeverna talijanska regija Lombardija od četvrtka zabranjuje kretanje od 23 do 5 sati ujutro. Neprehrambeni trgovački centri bit će zatvoreni vikendom. Građanima je preporučeno da izlaze samo kad je to nužno, a tvrtkama da se što više oslanjaju na rad od kuće.

- Te mjere idu u dobrom smjeru, nadajmo se da će biti dovoljne, rekao je Vittorio Demicheli, direktor Agencije za zdravstvenu zaštitu Milana.

U Rusiji rekordnih 16.319 novih slučajeva zaraze, od toga 5000 u Moskvi.

- Nove karantene neće biti jer bi vlast u tom slučaju morala plaćati naknadu za izvanredne situacije. Mnogo je jeftinije ako ljudi ostanu kod kuće, kaže stanovnica Moskve Hana Sobčenko.

U Moskvi su već otvorene privremene bolnice, 30 posto zaposlenih radi od kuće, srednjoškolci nastavu prate na daljinu.

Spas u cjepivu

Svi spas vide u cjepivu protiv bolesti COVID-19, a UNICEF se već priprema za njegovu distribuciju diljem svijeta.

- To je povijesni napor u kojem je sudjelovalo 170 zemalja, kako bi se osigurao brz i pravedan pristup početnim dozama cjepiva. Moramo osigurati više od dvije milijarde doza do 2021. godine, rekla je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta H. Fore.

Dosad su registrirana samo dva cjepiva, oba u Rusiji, a počelo je testiranje i trećeg koje je razvio Centru za istraživanja i razvoj imunobioloških preparata "Čumakov" iz Novosibirska.

- Zanima nas površinski protein, takozvani C-reaktivni protein ovog virusa. Ideja je ubrizgati taj C-protein u ljudsko tijelo. Jednom kad se ubrizga, potiče stvaranje antitijela, rekao je jedan liječnik u Centru "Čumakov".

Očekuje se da će rusko cjepivo protiv bolesti COVID-19 od 1. siječnja 2021. biti dostupno širokom krugu građana, a masovno cijepljenje u Moskvi će početi potkraj godine.