Armenci prosvjedovali u Madridu ispred veleposlanstva Turske

Stotinjak Armenaca prosvjedovalo je danas ispred veleposlanstva Turske u Madridu, optuživši tu zemlju za poticanje rata u Nagorno-Karabahu gdje posljednjih tjedana traju borbe Armenaca i Azerbajdžanaca.
➡️ Armenija optužila Azerbajdžan za prekid humanitarnog primirja u Karabahu
➡️ Azerbajdžan osvojio dijelove Nagorno Karabaha
➡️ Novi sukobi u Gorskom Karabahu

-
Turska želi rat, Armenija mir, vikali su prosvjednici na kiši podno zgrade veleposlanstva u širem centru Madrida.

- Turska podupire Azerbajdžan u agresiji. Prosvjedujemo protiv njihovog ponašanja, rekla je prosvjednica Lusin, došavši zajedno sa suprugom.

Okupljeni su razvili zastave Armenije, a nosili su i zastave Španjolske. Na čelu povorke bio je transparent na kojem je pisalo: "Tišina ubija, otvorite oči". Zaposlenici iz okolnih zgrada pratili su prosvjed iz svojih ureda.

Enklava Nagorno Karabah odcijepila se od Azerbajdžana nakon raspada SSSR-a, izazvavši rat u kojem je od 1990. do 1994. poginulo oko 30.000 ljudi. Taj rat je zamrznut sporazumom o prekidu vatre iz 1994., no nastavila su se redovita razračunavanja te Washington, Pariz i Moskva, u svojstvu supredsjedatelja OESS-ove Skupine iz Minska, već skoro tri desetljeća posreduju u rješavanju pitanja tog područja.

Najnoviji sukob traje već gotovo mjesec dana.

Armenija i Azerbajdžan su u subotu dogovorili humanitarno primirje ali dvije zemlje su si u nedjelju ponovo uzajamno prebacivale odgovornost za kršenje tog dogovora.