Grlić Radman: Potraga za nestalima - jedno od najtežih pitanja Domovinskog rata

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman razgovarao je danas s čelnicama Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja o rješavanju jednog od najtežih pitanja Domovinskog rata - o potrazi za 1869 nestalih osoba.
➡️ Vučić: Kuća bana Jelačića bit će "velebno mjesto okupljanja Hrvata"

Ministar Grlić Radman razgovarao je s predsjednicom i dopredsjednicom Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja - Ljiljanom Alvir i Jasnom Jug.

- Nakon više od 25 godina od završetka Domovinskog rata, institucije Republike Hrvatske još uvijek traže 1869 nestalih osoba. Također, nisu riješena ni pitanja pravične odštete hrvatskim braniteljima i civilima, koji su bili zatočeni u brojnim logorima osnovanim na području Srbije, Crne Gore, ali i u dijelovima Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ministar Grlić Radman upoznao je čelnice Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja s detaljima nedavnog susreta s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, održanim tijekom svečanosti primopredaje spomen kuće hrvatskog bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Tijekom tih razgovora istaknuo je da je rješavanje sudbine nestalih hrvatskih građana, te priznavanje materijalnih i nematerijalnih prava svim nelegalno zatočenim hrvatskim građanima tijekom Domovinskog rata, jedno od ključnih pitanja za normalizaciju međusobnih odnosa.

- Sukladno tome, dogovoreno je ponovno intenziviranje sastanaka državnih tijela nadležnih za spomenuta pitanja, priopćeno je.

Grlić Radman je, također, istaknuo kako je pitanje rješavanja nestalih i pitanje rješavanja prava zatočenih hrvatskih branitelja nesumnjivo jedan od političkih prioriteta Vlade RH.

- To je, istaknuo je, i jedna moralna obveza prema svima onima koji su za slobodu hrvatskog naroda i neovisnost Republike Hrvatske dali ono najvrijednije - svoje živote i svoje zdravlje.