Na red došla i dionica autoceste do Dubrovnika

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Dubrovniku je održao sastanak o velikim projektima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Pripremaju se novi projekti na tom području - izgradnja autoceste od Metkovića do Osojnika i brza cesta do zračne luke.  

Prometna izoliranost, ali i neprimjerena prometna povezanost unutar same Dubrovačko-neretvanske županije već je dugo bolna točka stanovnika krajnjeg juga.

Uz kapitalne projekte, Pelješki most i obnovu Zračne luke Dubrovnik, ukupno vrijedne četiri i pol milijarde kuna, na red je došla i dionica autoceste do Dubrovnika, za koju je predstavljena Studija izvodljivosti.

- Ono što znamo je da će ukupna vrijednost izgradnje te autoceste biti oko 9 mlrd kn. To su okvirne vrijednosti. Nakon studije izvodljivosti krećemo dalje s dokumentaciju izrade studije na okoliš, prema lokacijskoj i građevinskoj dozvoli, rekao je Oleg Butković.

- Ne možemo i ne smijemo, nemamo pravo, prije svega Grad Dubrovnik, ali, ako hoćete, i cijeli prostor Dubrovačko-neretvanske županije ostaviti na državnoj cesti, koja je građena ranih šezdesetih godina, na cesti koja samo kroz Dubrovačko primorje ima 16 pješačkih prijelaza, poručio je saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić.

Razgovaralo se i  o 600 milijuna kuna vrijednim ulaganjima u projekte lučke infrastrukture te o izgradnji brzih cesta do zračne luke, spoja s budućom autocestom na Osojniku te ceste Brijesta-Perna, s obilaznicom Orebić.

- Da osiguramo "zlatni sat" dolini Neretve, Pelješcu, barem tim dijelovima naše županije, što je, također, obveza prema našim građanima. Da osiguramo turizmu bolju propulzivnost od zračne luke do krajnjih odredišta, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Studije izvodljivosti za sve su projekte gotove, no, prvi radovi još nisu na vidiku. Proces izrade dokumentacije potrajat će još neko vrijeme.