U Mostaru broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika tri puta veći nego u Hrvatskoj

Broj novozaraženih koronavirusom u gradu Mostaru na 100.000 stanovnikau posljednja dva tjedna je skoro tri puta veći nego broj oboljelih u Hrvatskoj ili čak skoro 13 puta veći od Njemačke, što prijeti potpunim urušavanjem zdravstvenog sustava.

➡️ U BiH nastavlja rasti dnevni broj novozaraženih, potvrđena 922 slučaja
➡️ Novozaraženih 1424, preminulo 11 osoba

Kako jeizvijestio Dom zdravlja u Mostaru, incidencija u ovome gradu, broj novooboljelih od covida-19 u 14 dana te pozitivnih PCR testova, pokazuje da je bilo 554,99 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Istodobno u cijeloj Hrvatskoj u promatranome razdoblju broj novooboljelih je bio 193,8, što je skoro tri puta manje u odnosu na Mostar.  Njemačka je u tome razdoblju imala 40 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je skoro 14 puta manje u odnosu na grad Mostar.

- Iz navedenih podataka je evidentno da je transmisija u zajednici izvan nadzora te ukoliko se nastavi ovakav trend prijeti ozbiljna opasnost od urušavanja zdravstvenog sustava, upozoravaju iz Doma zdravlja Mostar.

Pri tome su pojasnili kako je u posljednja dva tjedna čak 30 djece školske dobi bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2.

U posljednja 24 sata testiranjem je u u Hercegovačko-neretvanskoj županiji utvrđeno je 185 novozaraženih, preminule su dvije osobe koje su bile u covid bolnici. U istome razdoblju hospitalizirano je 13, a otpuštena su dva pacijenta.