Kako spriječiti govor mržnje i radikalizaciju hrvatskog društva?

Predsjednik Milanović je predložio premijeru Plenkoviću sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Je li Milanović piroman prerušen u vatrogasca kako tvrdi premijer? Je li Plenković herojski zec kako tvrdi predsjednik? Je li premijer aludirao da je predsjednik ovisnik o kokainu kada je govorio o šmrkavcu? Kako zaustaviti govor mržnje? Kakvo je stanje sigurnosti u Hrvatskoj? Prijeti li nam nasilni ekstremizam? Koliko je ozbiljna radikalizacija društva?

-
Za sada bez sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost    
- Milanović: Plenković se ponaša kao herojski zec   
- Plenković o Milanoviću: Kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca   

- To je dio normalne komunikacije političkih dionika koji zastupaju različite stavove i to ne treba miješati sa temom zbog koje smo se okupili, a to je pitanje radikalizacije i govora mržnje, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, gostujući u emisiji Otvoreno.

Dodala je da smatra kako to ne vodi k radikalizaciji, te naglasila da je na Vladi ogromna odgovornost zbog zdravstvene i ekonomske krize, ali i zbog događaja koji se dogodio na Trgu svetog Marka.

- Imamo ozbiljne probleme u društvu i ozbiljno im pristupamo, rekla je ministrica.  

Mladi se moraju boriti s kemijskom olovkom, a ne oružjem

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Miroslava Škore rekao je kako je Domovinski pokret zadnji koji bi opravdavao događaj na Markovom trgu.

- Osuđujem taj čin, to se nije smjelo dogoditi, rekao je te naglasio da dio odgovornosti snose premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

- Nakon performansa Živog zida premijer je javno rekao da treba pojačati mjere sigurnosti i što je ministar Božinović napravio - apsolutno ništa. Kako je mladić mogao s kalašnjikovim doći do Vlade da ga nitko nije vidio, upitao je, te mladima poručio da je njihova borba s kemijskom olovkom i da izlaskom na izbore trebaju mijenjati stvari i političare, a ne oružjem. 

Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a rekao je da se ne slaže da je predsjednik relativizirao. 

- Tu vidim odgovornost premijera koji je u najmanju ruku licemjeran. Ne možete sijati mržnju i netrpeljivost i očekivati da ćete požnjeti ljubav i harmoniju. Gdje je bio premijer kad su plinske boce i šatori bili na ulicama? Ne možete imati dvostruka mjerila.

Dodao je da si premijer i predsjednik daju epitete koje on ne bi koristio u javnom prostoru, ali da za svađu i prepirku treba dvoje i da se ne može odgovornost stavljati samo na jednoga.

Obuljen Koržinek je istaknula kako se Hrvatska, ali i cijeli svijet, nalazi u teškoj situaciji koja zahtjeva odgovornost i bavljenje ozbiljnim problemima i da ovo nije trenutak za prepucavanja.

- Moramo osuditi i pridonijeti da se suzbije bilo kakav govor mržnje, rekla je.

Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost sa Instituta za istraživanje hibridnih sukoba rekao je da odgovor na prijetnju ne može dati samo vijeće za nacionalnu sigurnost ni sigurnosno preventivno represivni sustav već  to mora dati društvo u cjelini.

- Postoji radikalizam koji vodi u nasilje, ekstremizam i terorizam. Kad se saznaju pravi motivi onda možemo reći je li riječ o nasilju, terorizmu ili ekstremizmu. Ja bi rekao da je to bio čin politički motiviranog nasilja, a cilj je bio premijer i ministar Tomo Medved

Hrebak: Mora se napraviti reset društva

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a rekao je da se mora napraviti reset društva. 

- Meni nije jasan predsjednik Milanović. Moj dojam je da želi postati lider oporbe, što je njegovo legitimno pravo, ali sada nije vrijeme za to. Hrvatska je pred dvije krize - zdravstvenom i gospodarskom, a građanima nedostaje riječ perspektiva. Oni ne vide kako ćemo izaći iz problema i ja očekujem da se počnemo baviti problemima i izazovima koji su pred nama, rekao je. 

Na pitanje kako naći granicu da se zaustavi govor mržnje, a dozvoli sloboda govora, ministrica Obuljen Koržinek rekla je da su oni najavili Zakon o električnim medijima i da preciznije definiraju uredničku odgovornost za sadržaj portala.

- To će pridonijeti da se osigura da ti komentari dolaze na one tekstove na koje se odnose, da budu relevantni i vezani za tu temu. Ne možete imati poligon za širenje mržnje za koji nitko ne odgovara, rekla je.

Prepucavanje premijera i predsjednika je puštanje magle, rekao je Mlinarić, te istaknuo da više nitko ne govori o aferi Janaf, Josipi Rimac ..., te da hrvatski narod smetaju silne nepravde koje se događaju, korupcija, kriminal.

Koliko je realna opasnost od terorističkog napada u Hrvatskoj

Na pitanje koliko je realna opasnost od terorističkog napada u Hrvatskoj, Akrap je rekao da nitko ne može reći da je siguran od terorizma.

- Ali ako posložite sigurnosno preventivni sustav da radi u najboljoj namjeri sa svim mogućnostima koja su mu na raspolaganju prijetnju možete smanjiti, rekao je. 

Dodao je i da je nacionalno zajedništvo neophodno za suočavanje s bilo kojim ozbiljnim rizikom. 

Hajduković smatra da treba učiti iz povijesti i vidjet zašto i odakle potječu podjele u društvu i govor mržnje jer samo tako možemo sanirati stvari.

- Građani su nam prije nekoliko mjeseci dali povjerenje jer su prepoznali da premijer i većinski HDZ radi na rješavanju ključnih problema - gospodarskih, zdravstvenih problema i atmosfere u društvu. Mi ćemo nastaviti i dalje raditi jačajući institucije. Imajmo povjerenje prema institucijama jer povjerenje će ih učiniti jačima. Moramo se svi zajedno boriti protiv mržnje, zaključila je ministrica kulture i medija.