'Epidemiološke' izmjene saborskog Poslovnika su neustavne

Ustavni sud ukinuo je "epidemiološke" izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora zaključivši da postoje tehničke mogućnosti kojima bi se moglo zaštititi zdravlje, uz istodobno neograničavanje prava i dužnosti zastupnika na sudjelovanje u raspravama.

- Ocjena Ustavnog suda o izmjenama saborskog Poslovnika  
- U Sabor se više ne može bez maski: "To više nije preporuka"

Odluka je donesena nakon što je 35 oporbenih zastupnika u rujnu zatražilo ocjenu ustavnosti saborskog poslovnika navodeći da im se epidemiološkim izmjenama ograničava pravo na raspravu. Zastupnici oporbe u zahtjevu Ustavnom sudu istaknuli su da se skraćivanjem rasprave, stanke, ograničavanjem broja prisutnih zastupnika na sjednici te ukidanjem prava na replike narušavaju prava zastupnika zajamčena Ustavom.

Legitiman cilj, ali riječ je o povjerenju naroda 

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav prije se usprotivio oporbenom zahtjevu ističući da ograničavanjem pristunosti u sabornici i skraćivanjem vremena nije ograničeno pravo zastupnika na raspravu, argumentirajući da su izmjene donesene zbog rada u posebnim uvjetima epidemije te zaštite zdravlja.

Iako mu je stajalište da su izmjene Poslovnika imale legitiman cilj, Ustavni sud je zaključio da legitimitet Sabora proizlazi iz poklonjenog povjerenja naroda te svoju funkciju ostvaruju ponajprije sudjelovanjem na sjednicama te raspravljanjem i glasovanjem o dnevnim redom određenim pitanjima.

Isto pravo na glasovanje, ali ne i za raspravu

Ustavni sud navodi da je uz ograničenja zastupnika koji mogu sudjelovati u raspravi istodobno svim zastupnicima omogućeno glasovati o zaključenim točkama dnevnog reda, neovisno o tome jesu li u sabornici, elektroničkim putem i/ili dizanjem ruke u jednoj ili više prostorija izvan dvorane za sjednice u zgradi Sabora.

- Drugim riječima, očito postoje tehničke mogućnosti i za drukčiji način organiziranja rada Sabora u općepoznatim okolnostima koji ne ograničava prava i dužnosti zastupnika/zastupnica koja im izvorno po Ustavu pripadaju na osnovi ostvarenog i neobvezujućeg mandata, navodi Ustavni sud.

- Polazeći od toga da su vladavina prava i demokratski višestranački sustav dvije od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava, svako ograničenje u izvršavanju prava i dužnosti zastupnika/zastupnica koja im po Ustavu pripadaju, mora imati objektivno i razumno opravdanje. U navedenim okolnostima takvog opravdanja, za sada, Ustavni sud ne nalazi, zaključuju u obrazloženju.

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka i platforma Možemo! pozdravljaju odluku Ustavnog suda

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka i platforma Možemo! pozdravljaju odluku Ustavnog suda koji je ukinuo i neustavnima proglasio tzv. epidemiološke izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora, kojima je vladajuća većina, na čelu s HDZ-om, saborskim zastupnicima ograničila mogućnost sudjelovanja na sjednicama, skratila vrijeme za rasprave, te bitno umanjila mogućnost repliciranja.