VIDEO: Spašavanje putnika iz srušenog zrakoplova

Djelatnici državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite održali su u Jastrebarskom terensku vježbu. Pokazali su kako se spašavaju putnici iz srušenog zrakoplova te prezentirali novonabavljenu opremu vrijednu preko 11 milijuna kuna.

Nakon zrakoplovne nesreće - svaka je sekunda bitna. Putnici mogu biti ozlijeđeni, zarobljeni. Prijeti požar. Stoga do preživjelih treba doći što prije. Najlakše s pomoću specijalne pile.

- Lukasom smo otvorili i savili lim da mogu sigurno ući u avion i izvuči primjerice crnu kutiju jer se ona nalazi u repu, rekao je Ivan Vukušić, pripadnik Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.

A kada se želi spasiti zatrpane u ruševinama nakon potresa - koristi se posebna pumpa koja može podignuti i razmaknuti vrlo teške predmete. Čak i vlakove od 80 tona. U svim složenim operacijama spašavanja potrebno je zapovjedno mjesto. U ovom slučaju to je vozilo iz kojeg se koordinira akcijom u stvarnom vremenu.

Oprema vrijedna 11 milijuna kuna nabavljena je europskim novcem.

- Rjieč je o alatu koji je zaista potreban u takvim situacijama i bez njega se ne može raditi. Mi se pripremamo za sve aktivnosti, tako i za ovu, rekao je Damir Trut, zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Bez obzira na uvježbanost civilne zaštite, želja je da u 2021. - bude što manje intervencija.