Vlada rebalansom do novca za veledrogerije

Još nema dogovora o isplati duga veledrogerijama koji je dosegnuo pet milijardi kuna. Veledrogerije nastavljaju s obustavom isporuke lijekova bolnicama i od Vlade traže da im uplati dvije milijarde 700 milijuna kuna do kraja godine te dogovor o otplati preostalog duga.

➡️ Herceg: MEDIKA potražuje 1,8 milijardi od bolnica i ljekarni 
➡️ Obustavljena isporuka lijekova bolnicama na zadarskom području 
➡️ Ravnatelji bolnica o nedostatku lijekova i borbi s Covidom 
➡️ Veledrogerije uvjetuju isporuku, premijer poručuje da će lijekova biti

Obustava isporuke lijekova nastavlja se. Većina bolnica ima zalihe za još 10-ak dana. U varaždinskoj bolnici velik dio budžeta odlazi na plaće pa se ostali troškovi teško podmiruju.

- U slučaju OB Varaždin radi se o potrošnji na mjesečnoj razini od oko 6-7 milijuna kuna i naravno da uz ovakve ograničene limite i nerealno niske cijene usluga nije moguće podmiriti ažurno sve troškove liječenja, naglasio je ravnatelj OB-a Varaždin Nenad Kudelić, dr. med.

U začaranom krugu cijeli je lanac opskrbe. Bolnice su blokirale  veledrogerije, a veledrogerije banke.

- Medika se do sada zadužila kod banaka 550 milijuna kuna i sav taj novac smo proslijedili proizvođačima lijekova da ne bi bili blokirani. Banka nas je na 550 milijuna kuna blokirala i mi smo prestali plaćati proizvođače, a oni su prestali isporučivati robu i našli smo se u situaciji u kojoj jesmo, kazao je predsjednik Uprave Medike d.d. i predstavnik Udruge veledrogerija HUP-a Jasminko Herceg.

Kriza izazvana koronavirusom jedan je od krivaca za gomilanje ovogodišnjih dugova.

- U troškove poslovanja zdravstvenog sustava ulaze troškovi zaštitne opreme, maske, vizira, odjela, svega i troškovi su enormno povećani s tog aspekta, osim toga specifični lijekovi čiji troškovi se mjere u milijunima kuna su također povećani, a vezanih uz COVID  19, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Iz Vlade ponavljaju - konačno rješenje naći će se nakon rebalansa proračuna.

- Da ćemo probati doći do nešto malo većega nešto barem da koliko toliko ove iduće dane zatvorimo, olakšamo tu situaciju, to je iznos od nekih 300 milijuna kuna do samog rebalansa, a u rebalansu računamo na jedan veći izdašniji iznos, ministar financija Zdravko Marić.

Rebalans proračuna na Vladu će idući četvrtak, a onda brzo i u Sabor.

- Ako je poruka veledrogerijama da idemo u rebalans i da planiramo proračun za iduće razdoblje onda je ta poruka racionalna, razumna i jasna, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Oporba upozorava - zdravstveni sustav nije financijski održiv.

- U konačnici stvar je smiješna jer isti taj HZZO zadnje godine dvije završava s više od milijardu kuna poslovanje pozitive čime se hvali u javnosti dok naše bolnice ne mogu namaknuti dovoljno sredstava da plate troškove lijekova, dodao je član Savjeta za zdravstvo Mosta nezavisnih lista Ivan Bekavac.

Rješenje će se čekati do kraja ovog ili početka sljedećeg tjedna kada su najavljeni novi sastanci. Ne bude li dogovora - bolnice će na lijekove čekati i duže.