Vlada donijela zaključak protiv radikalizacije

Vlada je na sjednici donijela zaključak o sprečavanju radikalizacije u društvu, potaknut prošlotjednim napadom na Markovu trgu. Premijer je ponovio da ne želi sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, za koju se zauzima predsjednik Republike Zoran Milanović, dok se ne pripremi akcijski plan borbe protiv radikalizacije.

Vlada je Koordinaciju za sustav domovinske sigurnosti zadužila da analizira aktualno stanje i predloži mjere za sveobuhvatan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije. "Širenje i jačanje radikalizacije u društvu u pravilu vodi do nasilnog ekstremizma i terorizma te predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti države", stoji u zaključku koji je na sjednici predstavio ministar Tomo Medved.

➡️
Što nam poručuje tragičan događaj na Trgu svetog Marka? 
➡️
Kako spriječiti govor mržnje i radikalizaciju hrvatskog društva?

Ministri su dobili i informaciju o aktualnom stanju vezanom za koronavirus, a doneseno je i nekoliko odluka vezanih uz pandemiju. Ministar financija dobio je ovlast za potpisivanje Sporazuma o zajmu između EU-a i RH za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti. Prihvaćene su i dopune Programa dodjele državnih potpora sektoru mora i prometa i povezanim djelatnostima.

- Imamo još jedan rekordan dan i 13 preminulih. To sve govori o ozbiljnosti situacije. Apeliram na građane da budu uviđavni i odgovorni prema onima koji s ovom bolesti imaju i drugih tegoba. Moramo pokazati mentalitetnu snagu i odgovornost prema našim bližnjima kako ne bi imali sve veće širenje epidemije, poručio je na početku sjednice premijer Andrej Plenković

Plenković: Do kraja godine ukupno 7,5 milijardi kuna za plaće

Premijer je najavio nastavak mjera i aktivnosti za pomoć poduzetnicima. Naglasio je kako je prvatnicima i radnicima za plaće dosad isplaćeno 6,85 milijardi kuna, a do kraja godine taj će se broj povećati na 7,5 milijardi kuna ili milijardu eura. Iznio je podatak da je broj osiguranika porastao za više od tri tisuće od proglašenja epidemije u Hrvatskoj. Krajem veljače bilo ih je 1.542.328, a prošli tjedan 1.545.538. To je dokaz, kaže, da mjere imaju smisla i daju rezultate.

Ustvrdio je da su omogućile opstanak mnogih tvrtki i očuvanje radnih mjesta, a uz to je, dodao je, omogućeno normalno funkcioniranje državnih i javnih službi i redovna isplata mirovina. Za idući tjedan najavio je prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu, o kojemu bi se, kako je rekao, raspravljalo u Saboru nakon Svih svetih.

Beroš: Zdravstveni sustav se prilagođava

- Situacija u Europi i svijetu razvija se u neželjenom smjeru, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš koji je potom iznio podatke o oboljelima u Hrvatskoj i trendovima u svijetu. Iznio je podatak da u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj ima 610 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji je 1341 zdravstveni djelatnik. Nema velikih žarišta nego se radi o mikrookupljanjima i manjim obiteljskim grupiranjima, zborovima i sportskim natjecanjima. Većina novoobljelih su kontakti prethodno oboljelih, kazao je.

- Hitna u KB-u Dubrava postaje odjel za COVID 

Ministarstvo zdravstva zatražilo je od svih bolničkih ustavnova da žurno osiguraju dodatne stacionarne kapacitete za samoizolaciju. Bolnicama je izdana i uputa o osiguravanju termina za prioritetno naručivanje pacijenata za dijagnoze koje ne trpe odgodu. Ekspertna skupina Ministarstva zdravstva donijela je i zaključak prema kojemu se povećavaju kapaciteti u primarnom respiratornom intenzivističkom centru KB Dubrava. 

- Svi moramo dati svoj obol, kao što liječnici i medicinske sestre mjesecima rade u jedinicama intenzivnog liječenja. Ništa manje ne očekujem od svih nas. Uloga će se svih nas jednom sagledavati u ovoj izvanrednoj situaciji. Vezano za cijepljenje gripe najavljujem da je nabava cjepiva provedena prije epidemije koronavirusa. HZZO je 460 tisuća doza i dodatnim naporima osigurao još 130 tisuća doza. Nova isporuka cjepiva slijedi, a treća je planirana za prosinac, poručio je Vili Beroš

Božinović: Izbjegnite sva druženja koja možete 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će se sve više izricati kazne za pravne osobe koje se ne pridržavaju epidemioloških mjera. Stožer se putem Ministarstava obratio i krovnim sportskim organzacijama, vezano uz nazočnost gledatelja na terenima i natjecanjima. Naša strategija je moguća samo uz striktno držanje mjera i zato će se ravnateljstvo inspekcije civilne zaštite i državnog inspektorata fokusirati sve više na pravne osobe, kazao je.

Ravnateljstvo Civilne zaštite krenulo je u realizaciju izvanbolničkih kapaciteta u pet gradova: Zagrebu (Arena Zagreb), Splitu (Spaladium Arena), Rijeci (Dvorana mladosti), Varaždin (4 lokacije) i Osjeku (3 lokacije). Time 2360 kreveta može biti stavljeno u funkciju u roku od 24 sata, dodao je Božinović te pozvao sve građane da izbjegnu sva moguća druženja koja se mogu izbjeći. 

Fuchs: Nastavljamo s ovim pristupom

U školskom sustavu stanje je stabilno, kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Imamo 0,1 posto pozitivne djece. Puna nastava po modelu A odvija se u 78,8 posto škola u Hrvatskoj. Izmjenična nastava u ciklusima odvija se u 6,11 posto škola (83). Na online nastavi je 19 škola (1,44 posto). U samoizolaciji je 0,7 posto razrednih odjeljenja. Fuchs kaže kako bi ovaj model nastave, poput finskog i estonskog - trebalo i nastaviti.

Vlada donijela zaključak protiv radikalizacije

- Napad na Trgu sv. Marka pokazuje da je u društvu došlo do radikalizacije, a svaka radikalizacija vodi do nasilnog ekstremizma i terorizma i velika je prijetnja ustavnim vrednotama Republike Hrvatske, poručio je ministar branitelja Tomo Medved. Ovim zaključkom zadužuje se Koordinacija za domovinsku sigurnost da na osnovi analize predloži mjere za sveobuhvatan i učinkovit pristup za sprečavanje radikalizacije koji treba biti utemeljen na koordiniranom djelovanju svih nadležnih tijela. Koordinacija će o zaključcima i predloženim mjerama izvijestiti Vladu i Vijeće za nacionalnu sigurnost, dodao je.

Plenković: Jedno su hrabri anonimci na internetu, a drugo je pokušaj trostrukog ubojstva

- Ja sam prije nekoliko dana rekao da je granica prijeđena. Nije isto biti meta govora mržnje u političkoj areni, internetu, kroz medijske članke i napade. To nije problem, toga je većina vas ovdje, a ja godinama svjestan. Nema toga što o sebi ili nekom od vas nisam pročitao. Nikada mi nije palo na pamet da nekog od tih aktera tužim. To govorim radi HND-a, nakladnika i medija. Bilo je utuživih članaka jako veliki broj. Nije mi to palo na pamet jer sam smatrao da je sloboda govora važnija od pravnih aktivnosti protiv onih koji šire mržnju. Ali kada poticanje na mržnju dovede do nasilnog ekstremizma - onda je granica prijeđena. Nikad nismo imali ovakvu situaciju kao prije 10 dana. Jedno su ovi hrabri anonimni pojedinci na internetu, a drugo je kad netko pokuša trostruko ubostvo pred zgradom Vlade, poručio je premijer Andrej Plenković.

Zajam EU-a i potpore za sektor prometa

Ministar financija Zdravko Marić dobio je ovlast za potpisivanje Sporazuma o zajmu između EU-a kao zajmodavca i Republike Hrvatske kao zajmoprimca za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja bolesti COVID-19. Usvojene su i dopune Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-19.

Državne službe za rad od kuće ili u skupinama

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Vlada je zadužila tijela državne uprave te urede i druge stručne službe da poduzmu mjere za sprječavanje širenja koronavirusa i osiguraju uvjete za redovito obavljanje poslova, odnosno utvrde mogućnost rada od kuće ili u skupinama. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ovlašten je da uz prethodnu suglasnost premijera, donese obvezujuću uputu kojom će utvrditi mjere, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Ova odluka primijenit će se na odgovarajući način i na javne službe, osim područja zdravstva, znanosti i obrazovanja i socijalne skrbi, koja se uređuju posebnim propisima, a neće se primijeniti na policijske službenike i službenike Civilne zaštite te pripadnike OSRH, koji obavljaju poslove sukladno zapovijedima glavnog ravnatelja policije, načelnika Glavnog stožera i ravnatelja Civilne zaštite.

Pregovori o dodatku KU za javne i državne službenike

Vlada je donijela i odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike te službenike i namještenike u javnim službama i imenovala članove svojih pregovaračkih odbora. Na čelu Vladinih pregovaračkih odbora je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- Pregovori će se prvenstveno odnositi na visinu isplate nagrade za božićne blagdane ali će se otvoriti i razgovori o visini osnovice za obračuna plaće za iduću godinu", rekao je državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić.

Saboru upućen Sporazum sa SAD-om o upućivanju zaštitnih pratitelja leta
Vlada je u saborsku proceduru, u jedno čitanje, uputila prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade RH i Vlade SAD-a o upućivanju zaštitnih pratitelja leta koji je jedan od pravnih preduvjeta za pristupanje američkom programu izuzeća od viza.

- Sigurnosna suradnja Hrvatske i SAD-a iz dana u dan dobiva sve konkretniji i sadržajniji oblik. Nakon provedbenog dogovora MUP-a i Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a o suradnji u borbi protiv teških oblika kriminala sklopljen je i memorandum o suradnji između MUP-a i Centra za terorizam u Washingtonu, a nakon toga je sastavljen i ispunjen opsežan upitnik za ulazak Hrvatske u program izuzeća od viza za putovanja hrvatskih državljana u SAD, istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Sastavni dio tih aktivnosti bio je i Memorandum o podacima o putnicima u zračnom prijevozu, koji je Hrvatska s Ministarstvom domovinske sigurnosti potpisala u utorak.

Sporazumom se definiraju predmet i područje primjene, nadležna tijela za provedbu, operativni postupci, opće odgovornosti stranke pošiljateljice/primateljice, edukacija i tehnička pomoć kao i pitanje troškova te rješavanje sporova. Također, definira se i pojam zaštitnog pratitelja leta koji će putovati zbog sigurnosti zrakoplova, putnika i posade te obrane u borbi protiv terorizma i drugih sigurnosnih prijetnji.