Pravosudni odbor Senata prihvatio nominaciju Amy Coney Barrett

Odbor za pravosuđe američkog Senata, koji kontroliraju republikanci, prihvatio je nominaciju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda unatoč bojkotu demokrata, čime je oslobođen put za njezino potvrđivanje u Senatu. 

➡️ Senat u ponedjeljak glasa o sutkinji Vrhovnog suda

Svih 12 članova iz redova republikanaca glasalo je za Barrett,, dok je 10 demokrata bojkotiralo glasanje. Predsjednik Odbora za pravosuđe Lindsey Graham rekao je da je bojkot demokrata njihov izbor. Prije glasanja kazao je da je ovo prijelomni trenutak za konzervativce.

Izborom Barrett bit će šest konzervativnih i troje liberalnih sudaca u Vrhovnom sudu.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer i demokrati iz Odbora za pravosuđe rekli su da je nominacija Barrett od početka varljiv proces. Dodali su da "neće dati legitimitet ovom procesu sudjelovanjem u glasanju odbora" samo 12 dana prije predsjedničkih izbora između republikanca Donalda Trumpa i demokrata Joea Bidena.

Trump je nominirao Barrett za sutkinju Vrhovnog suda nakon smrti liberalne ikone, sutkinje Ruth Bader Ginsburg.

Republikanci su odredili idući ponedjeljak za glasanje u tom tijelu, što znači da stranka vjeruje da ima dovoljno glasova da potvrdi doživotno imenovanje Amy Coney Barrett u najviši američki sud. Republikanci u Senatu imaju većinu od 53 senatora.

Demokrati su osudili tu odluku, optužujući republikance da požuruju taj proces uoči izbora 3. studenoga. Oni smatraju kako bi oslobođeno mjesto u Vrhovnom sudu trebao popuniti idući predsjednik. Ako Barrett bude potvrđena, u tom će tijelu većinu od šest naprema tri imati suci koje su imenovali republikanci.

Demokrati tvrde da će se Barrett zalagati za ukidanje zdravstvene zaštite i favorizirati konzervativne stavove u pitanjima poput kontrole naoružanja ili pobačaja.