Zagreb ima novi crni rekord: 705 novozaraženih

Novi crni rekordni broj novozaraženih u Zagrebu je 705, potvrdio je za web portal HRT-a Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". To je gotovo polovica jučerašnjeg broja novozaraženih u cijeloj Hrvatskoj. 

U Štamparu je testirano 1935 uzoraka, potvrdila nam je Meri Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Još se ne zna koliko je testirano uzoraka po domovima zdravlja.
- Nije dobro, jako je loše. Imamo 705 novodijagnosticiranih, brojke su jako porasle. Kad smo upozoravali, nismo slušali i sad nam sve to skupa dolazi na naplatu. Djelatnici padaju s nogu, epidemiolozi su noćas do 2 sata lovili kontakte, nisu stigli sve obraditi. Jučer smo obavili preko 1900 testiranja. Više od toga ne možemo. Danas ćemo vidjeti da nam se pomogne, trebaju nam liječnici kao kruh svagdašnji, rekao je Šostar za Radio Sljeme.

- Izrazito je povećana brojka Covid-19 bolesnika. Epidemiološka situacija nije dobra. Nalazimo se u trenutku kada je izrazito važno pridržavati se antiepidemijskih mjera pa se pozivaju građani da se tako i ponašaju, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare nakon sastanka Stožera civilne zaštite Grada Zagreba.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić je kazala da je u protekla 24 sata kod njih testirano 1935 osoba. Pozitivno je 705 novih osoba i 988 osoba je dobilo mjeru samoizolacije i pozvala građane na poštivanje mjera, dodala je.

Rečeno je kako je na sjednici Stožera odlučeno da će grad Zagreb i ove godine organizirati prijevoz na groblja kao i prethodnih godina, ali uz poštivanje epidemioloških mjera.

Konferencije za novinare Stožera civilne zaštite od idućeg tjedna više neće biti svaki radni dan nego samo ponedjeljkom i petkom.