Vulkanizeri spremni, zainteresiranih malo

Kao i svake godine, većina vozača čeka posljednji trenutak da zamijeni automobilske gume. Obveza korištenja zimske opreme na snagu stupa 15. studenog - vulkanizeri su spremni, no još uvijek se tek rijetki odlučuju na zamjenu.

Vožnja s ljetnim gumama po snijegu i ledu predstavlja desetak puta veći rizik od izlijetanja i nesreća. Uoči početka sezone promjene guma, vulkanizerske su radionice spremne za prva vozila. Gužvi, trenutačno - nema, kaže Dino Đuras, vulkanizer.

Prošlih zima policija je na varaždinskom području zabilježila rekordan broj izlijetanja zbog neodgovarajućih guma. Zbog toga već sada počinju edukativno-preventivne akcije.

- Zatekli smo situaciju da u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, kad je snijeg ili poledica, prometne nesreće izazivaju oni bez adekvatne zimske opreme, a to su zimske gume i lanci. Isto tako i oni koji imaju zimske gume, ali su one već istrošene, kaže Danijel Posavec iz varaždinske PU.

A uz odgovarajuće gume, valja biti odgovoran na cesti - jer brzina, alkohol, mobitel i nevezanje pojasa su - najčešće ubojice. U Varaždinskoj županiji je ove godine, rekao je načelnik PU Predrag Benčić - zabilježeno ukupno 17 tisuća prekršaja u prometu. Više od polovine se odnosi na ove četiri kategorije ubojica u prometu te apeliram na građane da poštuju prometne propise.

Apeli očito, koliko toliko dopiru do vozača jer je iz godine u godinu na varaždinskim cestama - sve manje poginulih.