Marić: S veledrogerijama sastanak u ponedjeljak

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je da će u ponedjeljak biti novi sastanak s veledrogerijama koje su uvjetovale isporuku lijekova, a na sastanku će izložiti prijedloge koje su počeli na proteklim sastancima.

- U ponedjeljak je novi sastanak s veledrogerijama, razgovori će se nastaviti u 9, najavio je Marić novinarima nakon sjednice Vlade. Kazao je i da će na sastanku izložiti prijedloge koje su počeli na proteklim sastancima te je izrazio nadu u "pomak prema rješenju problema". O detaljima će, kaže, govoriti više nakon sastanka, a vjeruje da neće doći do krize s lijekovima i opskrbom bez obzira na nekoliko proteklih dana. 

➡️ Ministar Marić: Vjerujem kako neće doći do nestašice lijekova 
➡️ Vlada rebalansom do novca za veledrogerije 
➡️ Beroš: Apeliram da se uozbiljimo

Prijedlog je, kaže, na tragu onoga što su imali i prošli put, "samo nisu stigli skroz iskomunicirati niti međusobno raspraviti". Nije samo pitanje ukupnog iznosa, već i puno tehničkih pitanja, dodaje.

Odbacio je tezu da se te obveze države ne evidentiraju u brojkama javnih financija. Evidentiraju se, evidentira se promjena u stanju tih obveza. Obveze prema veledrogerijama nisu jedine obveze, rekao je Marić i istaknuo da su ukupne obveze sada prešle 10 milijardi kuna. Ključni izazov koji trenutačno imamo je, kaže, da se, generiraju nove, svaki mjesec dodatnih 220 milijuna kuna.

Napomenuo je kako je najvažnije u financijskom smislu, osmisliti model, način da se nove obveze ne stvaraju, ali paralelno s time izmirivati postojeće obveze.

- Opcija je, kaže, i da se država zaduži, kao i neke druge izvedenice, jer država je učinila u javnim financijama iskorake da može o takvim stvarima razmišljati. Međutim, dodao je, Vladu zanima kako staviti financijski održiv sustav da se nove obveze ne generiraju.