U osječkom KBC-u pripremaju se dodatni kapaciteti

S obzirom na pogoršanje epidemiološkog stanja, u osječkom KBC-u pripremaju se dodatni kapaciteti za smještaj zaraženih koronavirusom, izvijestio je u petak osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Zamjenik ravnatelja osječkog KBC-a Krunoslav Šego izjavio je novinarima da je glavni indikator pogoršanja epidemiološke slike povećanje broja pacijenata na respiratoru, kojih je u KBC-u trenutačno devet.

Ističe da je broj kreveta rezerviranih za pacijente oboljele koronavirusa povećan tako što je zgrada Klinike za dermatologiju pretvorena u ambulantni dio Klinike za infektivne bolesti, a cijela zgrada Klinike za infektivne bolesti pretvorena je u COVID stacionar, što je u ovome trenutku dovoljno.

Pripremaju se dodatni kapaciteti na dvije lokacije u KBC-u, od kojih je jedna već aktivirana, a riječ je o dijelu Klinike za pedijatriju gdje smo pripremili poseban dio za oboljelu djecu. Za sada nismo imali situaciju da su djeca teže obolijevala, ali s obzirom na to da se radi o osjetljivoj poupulaciji moramo im posvetiti posebnu pozornost, rekao je Šego.

Druga lokacija je unutar zgrade Klinike za kirurgiju, gdje se kapaciteti mogu dodatno proširiti, a postoji i bivša zgrada Klinike za psihijatriju, koja se uređuje.

I sportske dvorane su kapaciteti koji se mogu koristiti, ali za to bi se morala dogoditi eskalacija na razini onoga što se događalo u Italiji, istaknuo je Šego.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite dožupan Petar Lagator izvijestio je da u osnovnim i srednjim školama u županiji danas ima 49 zaraženih učenika i nastavnika te 581 osoba kojoj je određena samoizolacija.

Pronalaženje kontakata prenosi se na liječnike primarne zdravstvene zaštite

Novooboljelih ima i među korisnicima domova za starije i nemoćne osobe u županiji, a riječ je o tri korisnika u Osijeku i jednom u Đakovu.

U pitanju su kontakti prethodno oboljelih osoba, dobro se osjećaju i na liječenju su u osječkom KBC-u, rekao je Lagator.

S obzirom na to da je u županiji u samoizolaciji više od 3000 osoba te da je epidemiološkim i drugim mjerodavnim službama sve teže nadzirati odgovornost i ponašanje ljudi u samoizolaciji, u Stožeru ističu da se dio obveza za utvrđivanje i pronalaženje kontakata i određivanje mjera samoizolacije prenosi na liječnike primarne zdravstvene zaštite.

Tako će veći broj stručnih i odgovornih osoba raditi brže i kvalitetnije te pronalaziti sve postojeće kontakt osobe, napominje Lagator.

Smatra da bi Stožer eventualno mogao donijeti mjere o dodatnom ograničavanju broja osoba na okupljanjima u zatvorenom i otvorenom prostoru i dodatnom ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata, ali očekuju da takvu odluku prije njih donese Nacionalni stožer.

Ako to ne bude u idućih tjedan dana, a ovakvo epidemiološko stanje postane svakodnevno, Stožer će biti pripravan donijeti sličnu odluku, poručio je Lagator.