EK tražiti da se ispitanju tvrdnje o nasilju nad migrantima

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson namjerava poslati pismo hrvatskom ministru unutarnjih poslova u kojem će tražiti da se ispitaju zadnja izvješća o nasilnom vraćanju migranata od strane hrvatske policije.

- Postoji namjera da se pošalje pismo hrvatskom ministru unutarnjih poslova s upitom o posljednjim izvješćima i incidentima, kao i da se pozovu hrvatske vlasti da također nastave s provedbom neovisnog mehanizma praćenja, koji je uspostavila Hrvatska uz financijsku pomoć Europske komisije, izjavio je u petak na konferenciji za novinare glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz. Jahnz je ponovio najavu povjerenice Johansson da će detaljno razgovarati o tome pitanju s hrvatskim vlastima.

Povjerenica Johansson je u četvrtak preko Twittera reagirala na izvješće  Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) o nizu brutalnih postupanja na bosansko-hrvatskoj granici između 12. i 16. listopada.

- Vrlo je ozbiljno to izvješće. Planiram temeljitu raspravu s hrvatskim vlastima o tim i drugim izvješćima o kršenju temeljnih prava. Također ću razgovarati o daljnjem razvoju mehanizma za nadzor koji je Hrvatska uspostavila uz financijsku pomoć Komisije. Hrvatske vlasti su se obvezale da će ispitati izvješća o maltretiranju na svojim granicama, pozorno pratiti situaciju i izvještavati Komisiju o napretku, napisala je povjerenica Johansson.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je odbacilo nove optužbe o nasilju nad migrantima, koje je objavio britanski list Guardian, pozivajući se na Dansko vijeće za izbjeglice (DRC). U tom se izvješću tvrdi da je hrvatska policija udarala i pljačkala migrante, a spominju i slučaj seksualnog zlostavljanja.

U MUP-u su rekli da su "navedeni časopis i konkretni novinar i ranije pisali o navodnim postupanjima hrvatske granične policije i optuživali ih za različite vrste nehumanih postupanja prema osobama koje nezakonito prelaze državnu granicu, ne navodeći pritom nikakve činjenice niti dokaze ili barem osnovne informacije" koje bi se mogle provjeriti.