Udruge protiv objave registra branitelja

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u današnjem se priopćenju, koje je potpisalo 13 od 14 udruga članica Koordinacija, usprotivila objavi registra hrvatskih branitelja. Takve nepripremljene i ad hoc inicijative, po mišljenju Koordinacije, ne služe nikome osim ponovnom razbuktavanju strasti koje bi se koristile u političko-manipulacijske svrhe.

Smatramo da bi objava registra izazvala ponovne pogubne podjele među hrvatskim braniteljima, međusobne optužbe i prozivanja gdje je tko i koliko bio u Domovinskom ratu, koliko je tko zaslužan i što je dobio, čime bi se dovelo u pitanje zajedništvo hrvatskih branitelja. Ne podržavamo javnu objavu registra na internetu jer je za to potreban nacionalni konsenzus uz zakonske preduvjete, a sukladno pozitivnim zakonskim propisima EU, poručuju potpisnici priopćenja koje prenosi Hina.

Ističući kako je kampanja za objavu registra branitelja pokrenuta iz Ureda predsjednika Republike, potpisnici peticije napominju kako predsjednik Republike, kao i sve ostale mjerodavne državne institucije imaju diskrecijsko pravo da u svakom trenutku provjere imenom i prezimenom sve sudionike Domovinskog rata


Đakić: Ustav i zakoni priječe objavu registra

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić je na konferenciji za novinare istaknuo da Ustav i zakoni priječe objavu tog registra te da se udruge na državnoj razini protive toj incijativi koja se želi koristiti u dnevnopolitičke svrhe.

Mi smo kompetentni da govorimo o registru i kada i kako se može ili ne može objaviti, naglasio je predsjednik HVIDR-e.

Rekao je da se suprotstavlja slici da su sve udruge i branitelji za objavu registra. Za sada Ustav, kao i niz zakona priječe objavu registra i Predsjednik Republike, kao i njegov posebni savjetnik za branitelje bi u pravnom smislu to trebali znati i uvažavati.

Zaključili smo da ako već želimo raspravljati o broju branitelja, moramo se sastajati, rekao je Đakić ocijenivši da je prema popisima broj od preko 500 tisuća branitelja realan.


Sastanci predsjednika sa Savjetom za branitelje

U mjesec dana koliko je na Pantovčaku novi predsjednik Ivo Josipović održao je čak dva sastanka sa svojim Savjetom za branitelje. Glavna tema bila je predsjednikovo predizborno obećanje - javna objava registra branitelja.

Josipović je jučer izjavio kako se s premijerkom Jadrankom Kosor dogovorio da se inicijativa o objavi registra branitelja razmotri u Vladi i da to pitanje ne otvara frontu između njega i premijerke. To nije nikakva nova fronta, nego početak suradnje na nečemu što očekuje cijela hrvatska javnost rekao bih, a branitelji posebno. 

Josipovićev savjetnik za branitelje umirovljen brigadir HV-a Predrag Fred Matić rekao je da branitelji traže objavu tog registra i da on treba biti dostupan na internetskim stranicama. Također smatra kako nema razloga da se ne izmjene dijelovi zakona koji priječe objavu.

No to opovrgavaju u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Zoran Komar kaže kako nije točno da to želi većina hrvatskih branitelja. Upravo suprotno, velika većina braniteljskih udruga negativno se očitovala o mogućnosti javne objave registra hrvatskih branitelja, a takva praksa nepoznata je bilo gdje u svijetu, izjavio je Komar.

Uz to, u Vladi smatraju kako nije pitanje objaviti ili ne registar branitelja, nego poštovati zakon ili ne. Naime, tvrde, da čak nekoliko zakona, pa čak i Ustav priječi objavu registra branitelja.

Premijerka Jadranka Kosor nedavno je izjavila da osobno nema ništa protiv objave registra hrvatskih branitelja, ali i upozorila da najprije treba promijeniti zakon, budući da je registar popis osobnih podataka. Tako bi svaki branitelj, prema sadašnjemu zakonu, morao osobno odobriti objavu tih podataka.