"Are You Syrious" i dalje pomaže obiteljima iz Sirije

Volonterska udruga "Are You Syrious" i dalje pomaže obiteljima iz Sirije koje su u Hrvatskoj pronašle zaštitu. Uz hranu, odjeću i higijenske potrepštine pružaju im i potporu oko smještaja, obrazovanja i zaposlenja. Posebno su se posvetili radu s djecom, kojoj pomažu u učenju hrvatskog jezika, a time i uspješnijoj integraciji u društvo.

Iz ratom razorene Sirije, Ammar i Zena u Hrvatsku su s obitelji došli prije dvije godine. Želja im je bila što prije nastaviti školovanje, ali potpuno novi jezik nije bilo lako svladati. U tome im je pomogla volonterka Valentina.

- Učiteljica Valentina je odlična, pomogla nam je sa zadaćom. Volim jako školu, ne volim da je online i najdraži predmet mi je tjelesni, rekla je Zena Al Masri, učenica 3. razreda.

- Moram pohvaliti učiteljicu Valentina što me je naučila hrvatski jezik. Nemam nikakve probleme i dobro mi idu svi predmeti, rekao je Ammar Al Masri, učenik 5. razreda.

A Valentina, inače učiteljica razredne nastave iz Zaprešića, u obitelj Al Masri stigla je prije godinu dana. Kaže, odmah su se sprijateljili.

- Dolazim jednom tjedno po nekoliko sati, ispunim ono što je potrebno za školu, napišemo zadaću i uvijek se poigramo, podružimo, popijemo kavu ili čaj, kaže Velentina Filko, volonterka.

Hrvatski uče i roditelji. Kenana je još domaćica, a Yasser radi u tvrtki u kojoj se govori engleski.

Samo u Prihvatilištu Porin u Zagrebu, trenutačno je smješteno 70-ak djece. Udruga "Are you syrious" i dalje traži volontere koji bi im djetinjstvo učinili što bezbrižnijim te pomogli u što bezbolnijoj integraciji.