Nasilje se širi Philadelphiom nakon smrti crnca kojeg je ubila policija

Grad Philadelphia u Pennsylvaniji bio je u noći poprište prosvjeda i sukoba s policijom u kojima su desetci njezinih pripadnika ozlijeđeni, nakon smrti crnca kojeg su ubile redarstvene snage.
➡️ Kushner: Afroamerikanci moraju željeti uspjeh da bi uspjeli
➡️ Sukobi prosvjednika i policije na stoti dan prosvjeda protiv rasizma

Širenje nasilja potaknula je jučerašnja smrt 27-godišnjeg Waltera Wallacea mlađeg u četvrti Zapadna Philadelphia kojeg su ubila dvojica policajaca ispalivši u njega nekoliko hitaca, premda im nije prijetila neposredna opasnost, kako pokazuje videosnimka što kruži društvenim mrežama. Policajci su izašli na teren nakon poziva u kojemu je javljeno da muškarac ima nož.

- Wallace mlađi je unatoč pozivima policajaca odbio baciti nož, rekao je Eric Gripp, glasnogovornik philadelphijske policije.

Po riječima njegova oca koji je razgovarao s Philadelphia Inquirerom, žrtva je patila od psihičkih tegoba i bila je pod lijekovima.

- Zašto nisu upotrijebili električni pištolj?, upitao je Walter Wallace stariji.

- Njegova ga je majka pokušavala smiriti, dodao je.

Nekoliko sati nakon događaja, tristotinjak prosvjednika izašlo je na ulicu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog policijskog nasilja i rasizma, pri čemu su se sukobili s policijom.

- Tridesetak redarstvenika je ozlijeđeno, a nekolicina je primljena u bolnicu, rekla je philadelphijska policija za agenciju France Presse.

- Većina ozljeda je zadobivena od predmeta bačenih na njih, napose opeka, a na jednu je policajku naletio automobil, rekao je glasnogovornik policije.

Trgovine su oštećene, policijsko vozilo je zapaljeno i veći je broj uhićenih, navode vlasti. Val proturasističkih prosvjeda, ponegdje i nasilnih, zapljusnuo je zemlju nakon smrti Georgea Floyda, crnca kojeg je krajem svibnja ubio policajac bijelac, koja je snimljena mobitelom.

- Vidio sam snimku tog tragičnog izgreda koji postavlja teška pitanja na koja valja odgovoriti, rekao je gradonačelnik Philadelphije Jim Kenny.