Konferencija "Zagreb-bankarsko i financijsko središte u novom normalnom"

U Zagrebu se održava konferencija "Zagreb-bankarsko i financijsko središte u novom normalnom".

Boris Vujčić
, guverner Hrvatske narodne banke govoreći o makroekonomskim projekcijama rekao je da su jesenske projekcije svuda, pa i u Hrvatskoj optimističnije nego što su bile tijekom proljeća. Također i projekcije MMF-a za svjetsku ekonomiju su optimističnije. 

- Ekonomski rezultati bili tijekom ljeta bolji nego se očekivalo. Očekuje se u temeljnom scenariju da će se prvom kvartalu 2021. pojaviti cjepivo, možda čak i lijek i na temelju toga su i prognoze nešto optimističnije, rekao je Vujčić.

Što se tiče pokazatelja pouzdanja u euro području imamo brzi oporavak indeksa koji mjeri pouzdanje bilo potrošača bilo industrije. Međutim sad se to  pouzdanje usporava jer je i porast broja novozaraženih.

Guverner HNB-a istaknuo je da pokazatelji ekonomske aktivnosti pokazuju da se industrijska proizvodna i građevina brzo oporavljaju, dok djelatnosti koje su osjetljive na epidemiološke mjere i ponašanje potrošača se oporavljaju sporije - ugostiteljstvo, smještajni kapaciteti i nešto manje trgovina.

- Iduće godine očekujemo snažan oporavak, no razina BDP-a iz 2019. godine neće biti dosegnuta do 2022., rekao je Vujčić.

Istaknuo je i da su projekcije u ovom trenutku okružene sa značajnim rizicima zbog epidemiološke situacije.

Dodao je i da su ove godine poduzeli različite fiskalne, monetarne i supervizorske mjere koje su omogućile da kroz krizu prođemo lakše i uz manje troška. 

Konferencija je okupila renomirane stručnjake iz bankarskog i financijskog sektora koji će raspravljati o važnosti navedenih sektora za rast i razvoj cijele jedne države te načinima na koje će se njihova uloga mijenjati te ostati stabilna u novim okolnostima.