Apel iz Splita: Ponašajmo se odgovorno, ovo je ozbiljno

Zbog vrlo nepovoljne situacije vezane za epidemiju izazvanu koronavirusom u Splitu - izvanrednu konferenciju za novinare odražali su ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

➡️ Epidemija izazvana koronavirusom - iz minute u minutu
➡️ Apel: Branimo bolnicu izvan bolnice- Brojevi rastu iz dana u dan. Imamo povećan broj u Sinju, Imotskom i Splitu, ali vidimo da je u Sinju 50 posto pozitivnih. Vidimo da se radi o kućnim kontaktima i školske djece. Imamo osobe koje su bile u samoizolaciji i sestre iz samostana. Zaraza vezana uz zborove smanjena je s obzirom na mjere koje su poduzete za vjerska okupljanja, izjavila je Željka Karin. Pozvala je građane da na groblju nose maske i održavaju razmak. Mnogo je asimptomatskih bolesnika, a deseci novooboljelih povezani su s obiteljskim druženjima i proslavama svečanosti u kućama.

➡️ Kako spriječiti kolaps bolničkog sustava? 

Meštrović je izvijestio da je u Splitu popunjeno oko pola bolničkog kapaciteta za bolesnike s koronavirusom. Upozorava na loš trend i kaže kako ne bi željeli da se ponovno cijela bolnica na Križinama mora izdvojiti samo za oboljele od bolesti COVID-19. Naglasio je da su stopirani mnogi projekti vezani za KBC Split koji se moraju pokrenuti. Ponovio je: "Ponašajmo se odgovorno."

- Pedeset posto je previše, pogotovo u odnosu na broj novozaraženih u županiji, 50 posto slobodnih će vrlo brzo biti zauzeto. Ako se trend nastavi, suočit ćemo se s problemom osoblja i smještajem bolesnika, rekao je ravnatelj Meštrović.
- Ne smijemo se vratiti tamo gdje smo bili prije nekoliko mjeseci. Moramo smanjiti broj hospitaliziranih. Još jednom molim sve da se drže uputa i ponašaju se odgovorno, poručio je. 

Na području Splitsko-dalmatinske županije od 1294 obrađena uzorka 352 su pozitivna na koronavirus. Jedna je žena umrla. Preminula je 79-godišnjakinja, a uz komorbiditet, bila je pozitivna i na COVID-19. Ukupno je 1760 osoba u samoizolaciji. U KBC-u Split na bolničkom je liječenju 75 osoba pozitivnih na COVID-19, od kojih je sedam  na respiratoru.