Šest dana do izbora, Trump ide u Arizonu, a Biden govori o bolesti COVID-19

Predsjednik Donald Trump održat će u srijedu dva predizborna skupa u Arizoni, gdje, prema anketama, neznatno vodi u odonsu na izazivača Joea Bidena šest dana prije izbora za Bijelu kuću.

Biden će blizu svog doma u Delawareu govoriti o planovima za borbu protiv bolesti COVID-19 i zdravstvenoj zaštiti Amerikanaca, objavio je njegov izborni stožer. Biden i dalje prilično vodi u nacionalnim anketama, u utrci kojom dominira pitanje pandemije koja je u Sjedinjenim Državama odnijela više od 225.000 života, dovela do gubitka milijuna radnih mjesta i navela velik broj Amerikanaca da dopisno glasaju kako bi izbjegli rizik od zaraze.

Utrka je neizvjesna u nekoliko ključnih saveznih država koje bi mogle odlučiti o pobjedniku.

Više od 70 milijuna birača glasalo je ili na biralištima ili poštom, objavilo je sveučilište na Floridi. To je dosad rekordna izlaznost u ovoj fazi kampanje i više od polovine ukupno izašlih na izbore 2016.

Arizona se pokazala kao ključna država nakon što je Trump 2016. ondje pobijedio Hillary Clinton za 3,5 posto. Reuters/Ipsosova anketa pokazuje da Biden ondje vodi ispred Trumpa za tri posto, što je unutar statističke pogreške. Bidenova pobjeda u Arizoni, koja nosi jedanaest elektorskih glasova, bila bi prva pobjeda kandidata demokrata od Billa Clintona 1996.

Nakon što prenoći u Las Vegasu u Nevadi, Trump će se biračima obratiti na aerodromima u Bullhead Cityju na sjeverozapadu Arizone i Goodyearu kod Phoenixa.