Od 1. studenoga na vozilima svjetla obvezna i danju

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je od 1. studenog do 31. ožujka u prometu obvezno i tijekom dana imati upaljena dnevna ili kratka svjetla na vozilima kako bi bila uočljivija u prometu.

Zimsko računanje vremena počelo je u nedjelju, u noći s 24. na 25. listopada. Do 2018. je početak korištenja dnevnih ili kratkih svjetala na vozilima danju bio je vezan uz računanje vremena, no izmjenom Zakona o sigurnosti prometa na cestama datumski je određeno obvezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na vozilima danju od 1. studenog do 31. ožujka.

U policiji napominju da su vozači mopeda i motocikala dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu, u suprotnom će biti kažnjeni s 300 kuna.

I vozači bicikala od sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla ili će biti kažnjeni s 500 kuna.

Policija poručuje vozačima motornih vozila da budu oprezni i da im svjetla uvijek budu upaljena radi bolje vidljivosti, a obavezno od nedjelje, 1. studenog do 31. ožujka.