Merkel u Bundestagu: Nove mjere nemaju alternativu, situacija "dramatična"

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je u Bundestagu najnovije mjere u borbi protiv širenja pandemije te zaključila kako one nemaju alternativu jer je situacija "dramatična".

➡️
U Njemačkoj 16.774 novih slučajeva zaraze koronavirusom
➡️ Čelnici EU-a večeras o zajedničkoj borbi protiv pandemije

- Mjere za kojima sada posežemo su prikladne, nužne i primjerene. Bilo bi prekasno kada bismo čekali da se odjeli intenzivne njege napune pa tek onda djelovali, rekla je Angela Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) obraćajući se njemačkom parlamentu na temu politike njezine vlade u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Njemačka kancelarka je situaciju u Njemačkoj opisala kao dramatičnu i ukazala na broj novozaraženih koji svakodnevno doseže rekordne vrijednosti.

- Mi se na početku hladnog godišnjeg doba nalazimo u dramatičnoj situaciji koja pogađa sve, bez izuzetka, rekla je Merkel. Ona je dodala da bi sadašnji trend porasta novozaraženih medicinske kapacitete uskoro mogao dovesti do kolapsa.

U Njemačkoj je potvrđeno 16.774 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime se njihov broj povećao na 481.013, pokazuju u četvrtak podaci Instituta Robert Koch (RKI).

Kancelarka je apelirala na građane da budu oprezni i solidarni tijekom koronakrize. Pandemija društvo stavlja na kušnju i to višestruku: medicinsku, političku, gospodarsku i socijalnu. Samo zajednički i solidarno možemo prevladati ovu krizu, rekla je Merkel.

Njezin govor je od samog početka prekidan povicima iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) zbog čega ih je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble višestruko opominjao.

Ova stranka se oštro protivi novim mjerama a predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Alexander Gauland je zatražio jači utjecaj parlamenta u postupku donošenja odluka o mjerama protiv pandemije. Uvođenje korona-diktature po potrebi se ne slaže s našim poimanjem demokratskog poretka, rekao je Gauland.

Jači utjecaj parlamenta u donošenju mjera u borbi protiv pandemije zatražila je i oporbena Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Merkel je objasnila kako je svjesna toga da je koronakriza teško iskušenje za demokraciju. Ona je istodobno istaknula potrebu da se o mjerama javno raspravlja, ali je rekla da se rasprava treba odvijati bez dezinformacija o virusu.

- Od odnosa prema činjenicama o virusu ne ovisi samo demokracija nego i ljudski životi, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je upozorila na opasnost smirivajućeg uljepšavanja situacije i populističkog negiranja opasnosti.

Savezna vlada i predstavnici saveznih pokrajina u srijedu su odlučili uvesti nove mjera u borbi protiv pandemije koje između ostalog uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata i ukidanje kulturnih i sportskih manifestacija do daljnjeg.