Čačić: Vrijeme je da Hrvatska uvede policijski sat i kontrolu kretanja

Varaždinski župan Radimir Čačić rekao je kako je krajnje vrijeme da Hrvatska uvede njemački model borbe protiv koronavirusa, odnosno da uvede policijski sat, zabranu javnih okupljanja te kontrolu kretanja i tijekom dana.

➡️ Varaždinska županija: 45% pozitivnih testova, bolnica puna
➡️ Beroš: Daleko smo od sloma bolničkog sustava

Treba učiniti to što prije, približavamo se gornjim granicama brojeva i izdržljivosti sustava, rekao je župan Čačić za Hinu prilikom polaganja vijenaca povodom sjećanja na žrtve poratnih likvidacija, nakon Drugog svjetskog rata u Varaždinu. Naglasio je i da se otvara ozbiljna mogućnost ulaska virusa u hale, odnosno u proizvodni sustav.

➡️ Apel iz Splita: Ponašajmo se odgovorno, ovo je ozbiljno
➡️ Covid-19 - najnovije informacije 

- Mi jednostavno potpuno brkamo pojmove što je to demokracija, što je to lockdown, koliko mi to i što mi kao država možemo izdržati jer, kao bogatiji to mogu, to jednostavno nije istina. Nema više alibija, nikakve ucjene, poruke, vrlo razumljive koje dolazi od pojedinaca iz pojedinih djelatnosti jer ugostiteljstvo je to koje je ovdje najviše stradalo, više ne mogu biti alibi za donošenje odluka, dodao je varaždinski župan.

Rekao je kako upravo materijalna opasnost za hrvatski budžet zaustavljanje proizvodnje, a o onom ljudskom, humanom, zdravstvenom aspektu ne trebamo ni govoriti. Dodao je kako se apsolutno zalaže za njemački model, odnosno neku vrstu policijskog sata te kontrolu kretanja i tijekom dana. Dodaje kako mora ostati mogućnost odlaska na posao, a svi oni koji to mogu, trebaju raditi od kuće. Sveučilišta, smatra, trebaju preći na online nastavu, a škole treba zatvarati zadnje jer je to najmanje opasno ovog trenutka.

Ključno je da potpuno zabranimo javna okupljanja i zatvoreni prostor, alkohol i bilo što, što je od 9 navečer, dodao je Čačić i naglasio da očekuje da Hrvatska te mjere uvede.