Francuska u pripravnosti; pritvoren muškarac navodno povezan s napadačem u Nici

Francuska je uključena u rat protiv islamističke ideologije i može se očekivati još napada militanata na francuskom tlu, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Damarnin.

➡️
Macron: Francuska je napadnuta
➡️ Francuska policija ubila muškarca koji je prijetio oružjem blizu Avignona
➡️ Francuska izražava solidarnost sa žrtvama u Nici

Damarnin je govorio dan nakon što je napadač naoružan nožem vičući Allahu Akbar (Bog je najveći) dekapitirao ženu i ubio još dvoje ljudi u crkvi u Nici prije no što ga je nastrijelila policija i odvezla.

- U ratu smo protiv neprijatelja, koji je i unutarnji i vanjski, rekao je Damarnin za radio RTL.

- Moramo razumjeti da je bilo, i bit će još, događaja kao što su ovi strašni napadi, naglasio je.

Pravosudni izvor rekao je da je u četvrtak ujutro pritvoren 47-godišnjak pod sumnjom da je bio u kontaktu s napadačem. Glavni antiteroristički tužitelj Jean-Francois rekao je muškarac za kojeg se sumnja da je počinio napad Tunižanin rođen 1999. koji je u Europu stigao 20. rujna iz Lampedeuse, glavne ulazne točke  za migrante iz Afrike. Osumnjičeni je u bolnici, u kritičnom stanju, rekao je.

Nekoliko sati nakon napada u Nici policija je ustrijelila muškarca koji je u gradiću Montfavetu, blizu Avignona, prolaznicima prijetio pištoljem. Francuske novine Le Figaro prenose izjavu pravosudnog izvora da je ubijeni muškarac bio na psihijatrijskom liječenju i da ne vjeruju da je motiv teroristički.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi rekao je da je napad na crkvu Notre Dame u njegovu gradu sličan onome u Parizu prije dva tjedna u kojem je obezglavljen profesor Samuel Paty koji je učenicima u školi pokazao karikature proroka Muhameda. Napadi u četvrtak izvedeni su na rođendan proroka Muhameda, u vrijeme sve većeg bijesa muslimanskih zemalja zbog francuskog ustrajanja na pravu objave tih karikatura.

U nekoliko muslimanskih zemalja prosvjednici su izašli na ulice i uzvikivali poruke protiv Francuske.