Johnson proglasio jednomjesečni lockdown za Englesku

Britanski premijer Boris Johnson uvodi ponovno karantenu u Engleskoj nakon što je u zemlji potvrđeno više od milijun zaraženih koronavirusom, a drugi val pandemije prijeti blokadom zdravstvenog sustava.

2769 novih slučajeva, 15 osoba preminulo
➡️ Do ponedjeljka će KB Dubrava postati COVID bolnica

Johnson je kazao da će jednomjesečna karantena u Engleskoj stupiti na snagu u četvrtak i trajati do 2. prosinca.

- Većim dijelom Europe virus se širi brže od predviđenog najgoreg scenarija naših znanstvenih savjetnika. Ako ne djelujemo, mogli bismo imati nekoliko tisuća smrtnih slučajeva na dan, poručio je.

56 milijuna stanovnika Engleske moći će napustiti dom samo uz opravdan razlog, radi obrazovanja, odlaska na posao ili liječniku, u nabavu namirnica ili zbog skrbi za nekoga.  Svi pubovi i restorani bit će zatvoreni.

- Ako dopustimo da linije na ovim grafikonima rastu onako kako bi mogle, kako se predviđa njihov rast, izlažemo se riziku da prvi put u životu zdravstvene usluge za nas i naše obitelji neće biti dostupne, rekao je britanski premijer.

U Ujedinjenom Kraljevstvu broj zaraženih koronavirusom premašio je milijun. U prosjeku u proteklom tjednu imali su gotovo 23 tisuće novih slučajeva na dan.