U BiH novi rekord: 1912 novozaraženih, 22 osobe umrle

U Bosni i Hercegovini dosegnuti su novi rekordni brojevi novozaraženih koronavirusom u jednom danu nakon što je potvrđeno najmanje 1912 takvih slučajeva u protekla 24 sata, dok su 22 zaražene osobe preminule, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

U toj je zemlji od petka testirano nešto više od 3850 uzoraka, a zaraza je pritom potvrđena kod 1070 osoba iz Federacije BiH te kod 842 iz Republike Srpske.

Bolnice u Federaciji izvijestile su o 15 umrlih kod kojih je prije potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2, dok ih je u RS-u umrlo sedam.

Banja Luka je u subotu bila grad s najvećim brojem novozaraženih tijekom 24 sata jer je ondje potvrđen 231 novi slučaj, dok ih je u Sarajevu bilo 217.

Odlukom kriznog stožera Ministarstva zdravstva Federacije BiH sve bolnice u tom entitetu dobile su zadaću trećinu svojih kapaciteta izdvojiti za smještaj pacijenata s dijagnozom COVID-19, a inspekcija trenutačno provjerava poštuje li se ta odluka.

Bolnice i domovi zdravlja u cijeloj zemlji i dalje su suočeni s velikim pritiskom pacijenata, ali i manjkom medicinskog kadra pa su i umirovljeni liječnici pozvani da se angažiraju kako bi pomogli.

Od početka ovog tjedna BiH je svakodnevno bilježila najveće brojeve zaraženih još od izbijanja epidemije.

BiH trenutačno ima 542 aktivno zaražena na 100 tisuća stanovnika.

Od ožujka kada su registrirani prvi slučajevi zaraze koronavirusom, u toj je zemlji do sada potvrđena kod nešto više od 49 tisuća osoba, a umrlo je 1235 zaraženih.