Europa se sve više zatvara

Sve više europskih zemalja uvodi sve strože mjere kako bi se spriječilo širenje epidemije, dok se na drugom kraju svijeta, u Wuhanu, gdje je sve počelo, živi normalno, bez koronavirusa. 

➡️ Epidemija izazvana koronavirusom - najnovije informacije

U Njemačkoj se od danas živi prema novim pravilima. Restorani, kafići, noćni klubovi i slični objekti potpuno se zatvaraju, baš kao i kazališta, operne, koncertne i kinodvorane. Trgovine ostaju otvorene uz strogo poštovanje pravila o najvećem dopuštenom broju kupaca, odnosno držanju razmaka.

- Potpuno razumijem razloge uvođenja svih ovih mjera. Mislim da smo se do sada dobro nosili s krizom u odnosu na susjede koji su u velikim problemima, trebamo se čuvati, kaže Onur, student iz Kölna.

No svaka mjera ima i svoju cijenu, a ova će njemačke porezne obveznike stajati deset milijardi eura.

Drugi je dan masovnog testiranja u Slovačkoj. Više od 40 tisuća zdravstvenih djelatnika radi bez prekida kako bi testirali 5 i pol milijuna ljudi. Dosadašnji testovi pokazuju da je 1 posto njih pozitivno, što je vrlo dobar rezultat.

Španjolska policija u velikim problemima. Nakon što je proglašen policijski sat muku muči s tisućama mladih koji krše zabranu i traže priliku za noćnu zabavu - unatoč zabrani kretanja i velikom broju zaraženih.

U Brazilu, koji je među zemljama najteže pogođenim pandemijom, masovni prosvjedi. Povod je početak cijepljenja cjepivom koje je stiglo iz Kine.

- Vlasti nam nameću obvezno cijepljenje lijekom koji nema nikakvu zdravstvenu potvrdu. Pa nismo mi pokusni kunići, rekao je Andre Petros, organizator prosvjeda.

A ovo su slike noćas iz Wuhana. Grada u kojem je sve počelo. Noćni klubovi prepuni, život bez zadrške na ulicama. Kao da virus nikada nije ni postojao.

- Nakon što smo se svi u gradu testirali počeli smo normalno živjeti. Sve je kao i prije, kaže Bao Dehong, vlasnik kluba.

Drugi val pandemije koji polako zahvaća cijeli svijet ovaj put, čini se, zaobišao je Kinu u širokom luku.