Zagreb:Od 966 testiranih - 922 pozitivne osobe

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" kazao je kako je u proteklih 24 sata u Nastavnom zavodu obavljeno 966 testiranja, a pozitivne su 922 osobe.
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Lauc: Ako se zarazi puno ljudi, puno ljudi će i umrijeti
➡️ Mrsić: Zdravstveni sustav još uvijek pod kontrolom, ali ne zadugoDodao je da trenutno u Zagrebu ima oko šest tisuća osoba u samoizolaciji. Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo dr. sc. Vjekoslav Jeleč rekao je kako je u Zagrebu proteklog vikenda bila posebno povećana aktivnost u Domovima zdravlja i COVID ambulantama. Dodao je da zdravstveni sustav u Zagrebu funkcionira vrlo teško.

- U karanteni u Tomislavovom domu je 27 osoba, a u zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba je 126 djelatnika COVID pozitivno, samoizolacija je određena za 263 slučaja, poručio je.

- Zbog ovakvih brojki jasno je da će 10-ak posto oboljelih razviti tešku sliku bolesti. Trenutno zdravstveni sustav to jako teško podnosi, i danas ćemo imati sastanak s ministrom, rekao je  Vjekoslav Jeleč.

Dodao je kako se očekuje u ovom tjednu i da će se aktivirati veliki kapaciteti tipa Arene.

- Bolnica u Rockefellerovoj će najvjerojatnije također primiti dio bolesnika, to je dogovoreno u Ministarstvu zdravstva, rekao je Jeleč.

Koronavirus je ušao u devet zagrebačkih domova za starije i u posljednja 24 sata pozitivno je 13 korisnika. Ukupno je pozitivan 101 korisnik domova za starije.

Na području PU zagrebačke zabilježeno je šest kršenja mjera samoizolacije te tri kršenja mjera Nacionalnog stožera.

- U Policijskoj upravi zagrebačkoj 43 zaposlenika su pozitivna, a 105 ih je u samoizolaciji, izvijestio je Stipo Mandić iz PU zagrebačke.

Šostar je rekao kako bi brzi testovi na koronavirus mogli u Zagrebu biti dostupni tek krajem tjedna.

- Brzi testovi, ističe Šostar, nisu toliko pouzdani kao PCR testovi, bit će  prihvatljivi za one pacijente koji imaju izražene simptome, a ostali će i dalje morati raditi PCR testove.