BiH: 764 novozaražena koronavirusom, 32 smrtna slučaja

U Bosni i Hercegovini danas su potvrđena 764 nova slučaja zaraze koronavirusom, a 32 zaražene osobe umrle su u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Lauc: Ako se zarazi puno ljudi, puno ljudi će i umrijeti
➡️ Mrsić: Zdravstveni sustav još uvijek pod kontrolom, ali ne zadugo

Od jučer je testirano malo više od tisuću i pol uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 438 osoba iz Federacije BiH te kod 323 iz Republike Srpske. Još tri slučaja zaraze su s područja Distrikta Brčko. U Sarajevu su u posljednja 24 sata registrirana 92 novozaražena, u Banjoj Luci njih 126. Za Mostar su objavljeni kumulativni podaci koji se odnose na cijeli vikend i prema njima je u najvećem gradu u Hercegovini u tom razdoblju bilo 226 novih slučajeva zaraze, a umrlo je 10 zaraženih.

Ukupan broj umrlih u BiH od početka epidemije u ožujku sada je 1281, a za proteklih sedam mjeseci zaraza je utvrđena u 53.000 slučajeva. BiH je prošlog tjedna zabilježila rekordne dnevne brojeve novozaraženih, više od 1900, a znatno manji broj slučajeva prijavljenih u ponedjeljak uobičajen je jer se vikendom provodi manje testiranja.

Unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj slici, od ovog tjedna u škole se vraćaju učenici u RS-u na zahtjev velikog broja roditelja. Nastava u školama u Federaciji nije se prekidala, uz iznimku u Sarajevu.