Trenutno nije lako živjeti u Podstrani

Budući su cijene stanova i zemljišta u Splitu sve više a ni pandemijska kriza ih nije snizila stanogradnja se preselila na rubna područja grada pa se u turističkoj Podstrani trenutno gradi stotinjak novih stambenih objekata, zgrada i urbanih vila što sadašnja infrastruktura nikako ne može podnijeti.

Nije lako živjeti u Strožancu ni u Podstrani - kažu nam mještani. Svaki dan niču nove zgrade, pa i čitave ulice, a infrastruktura je iz prošlog stoljeća. Lokalne vlasti pokušavaju uvesti reda.

- Mi sad radimo 28 projekata na području općine. Imamo kompletnu novu prometnicu dugačku 350-400 metara - dvotračnu s nogostupima te niz rekonstrukcija postojećih prometnica. Prolazili ste tim prometnicama gdje postojeća komunalna infrastruktura ne može nikako to podnijeti, kaže načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović.

U koštac s obnovom infrastrukture

Tamo gdje ne ide, u tijeku je izvlaštenje, nastavlja načelnik, ali minimalno. Hrvatske su ceste pak definirale sedam ključnih točaka da bi se rekonstruirala opasna križanja na magistralu kojom dnevno prođe preko 70 tisuća vozila. Budući da Podstrana ima najveću stopu prirasta u Dalmaciji, županija će na Svetom Martinu na 9 tisuća metara četvornih uz pomoć europskih fondova graditi novu školu.

Nova škola, jednosmjenski rad

- Kapacitet osnovne škole je 500 učenika i ona zapravo predviđa jednosmjenski rad što je jako bitno. Sada, u postojećoj školi u Strožancu imamo preko 900 đaka i radi se u dvije u dvije smjene što je neprihvatljivo, objašnjava Božen Živaljić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i komunalne poslove.

Gradit će se 22 učionice, školska dvorana, restoran i prateći sadržaji. Zaposlit će se i domaći građevinari. Ipak, u Dalmaciji je trenutno puno više bagera nego velikih gradilišta pa se planira pomoći i obnovi metropole.

Obnova Zagreba, šansa za građevinare

- Doista vidim veliku šansu za našu građevinu - kako se uključiti u obnovu Zagreba. Doista imamo i kvalitetne i kompetentne građevinske tvrtke koje se mogu u to uključiti, tvrdi predsjednik Županijske komore Split Joze Tomaš.

Preporuka je građevinarima, kažu u Gospodarskoj komori, da se prijave u Katalog hrvatskih proizvoda kako bi se jednostavnije uključili u obnovu koja će zasigurno trajati godinama.