Život u Wuhanu teče normalno

U Sloveniji je znatno manje pozitivnih, samo 557, ali ih je čak 25 podleglo bolesti. Slično je i u BiH: 31 osoba je umrla, a novozaraženih je 761. U Austriji 29 umrlih, ali i čak 4 tisuće 135 novih slučajeva zaraze.

I u Mađarskoj su mjere pooštrene. Očekivano, jer je već danima novozaraženih gotovo 4 tisuće, a danas je postavljen i crni rekord: čak je 70 ljudi umrlo.  I zato: tko u javnom prostoru bude bez maske, platit će oko 400 eura kazne.

- Svi naši gosti danas su se držali novih mjera, rekao je Jozsef Veszelovski, konobar iz Baje. 

U susjednoj Srbiji 1449 novozaraženih i sedmero umrlih. Posebno je teško onima koji i inače jedva spajaju kraj s krajem; beogradskim beskućnicima dijele se obroci.

No neki dijelovi svijeta ipak su oaze drugačijih prizora. Nakon što je prije 6 mjeseci zatvorila granice, Kuba sada ima nizak prodor virusa, i sve se više otvara turistima, pogotovo iz "zaključane" Europe. Pristižu na pješčane plaže, pod karipsko sunce.

- Osjećam se prekrasno. Sjajno je ponovno biti na otvorenom, ovdje na obali oceana, uz toliko lijepih ljudi, govori Renate Stetson, njemačka turistica.

A u gradu iz kojeg je sve krenulo, u 11-milijunskom Wuhanu, život je neobično normalan. Noćni klubovi i ulice su puni, lokali i trgovine rade. Masku nosi tko hoće.

Virusa nema već neko vrijeme. Sada se ostatak svijeta može samo nadati takvom životu.