Arena Zagreb spremna; Vagić: Ovo nije mjesto kataklizme, pacijenti će imati sve

Održano je predstavljanje operativnog stožera Arene Zagreb. Za sada je spremno 100 kreveta, s mogućim trenutačnim povećanjem na 270.  Primat će se pacijenti s blažom do srednje teškom kliničkom slikom.

➡️
Zagrebačka Arena, bolnica za COVID pacijente
➡️ Beroš: Ako sustav krahira, dat ću ostavku
➡️ Koronavirus - informacije iz minutu u minutu

Zagrebačka Arena spremna je za prihvat prvih pacijenata s dijagnozom COVID-19. Iako se svi nadaju da to neće biti potrebno, sve je veći broj oboljelih kojima je potrebna liječnička pomoć, a za sve njih u bolnicama neće biti mjesta.Na početku predstavljanja kapaciteta u Areni, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su objekt pripremili djelatnici KB-a Sestre milosrdnice.

Primat će se kovidpozitivni pacijenti, ali oni koji nisu u teškom stanju.

- Ovaj čin svjedoči pripremi zdravstvenog sustava za ono što nas čeka, a to je odgovor na mnoge Covid-19 bolesnike koji će pristizati u zdravstvene ustanove. Arena neće biti zdravstveni objekt u užem smislu, već pomoćna ustanova, tercijarni centar koji će rasteretiti postojeći sustav.

Ministar zdravstva ističe da je cilj da budu korak ispred pandemije.

- U odnosu na proljeće brojke su puno veće te je sada moguće da Arena bude ispunjena bolesnicima. Svatko od nas odgovornim ponašanjem može doprinijeti da kapaciteti Arene budu popunjeni što je manje moguće. Hvala Hrvatskoj vojsci, Crvenom križu i Upravi Arene Zagreb.Koordinator organizacijskog stožera Arene Zagreb je Davor Vagić.

- Moram zahvaliti ekipi iz bolnice, koji su u nevjerojatno kratkom vremenu napravili da je ovo moguće. Hrvatska vojska daje svoje medicinsko osoblje koje će nam biti na raspolaganju. Mediji će moći vidjeti kako to izgleda iznutra, i to samo jednom. Nakon toga slijedi čišćenje i moguće je onda primanje pacijenata. Krećemo sa 100 kreveta s mogućnošću se broj odmah poveća na 270 kreveta.

Pohvalio je građane koji se pridržavaju mjera, a onima koji to ne rade, poručio je da je krajnji trenutak da promijene svoje ponašanje.

Snježana Krpeta obratila se uime medicinskih sestara koje će raditi u Areni.

- Mi smo u stanju zbrinuti 100 bolesnika, medicinsko-tehnički smo opremljeni, kao i ljudstvom. Imamo priručni laboratorij i ljekarnu, imamo stalnu komunikaciju s KB-om Sestre milosrdnice, ističe glavna sestra stacionara Arena.

Ministar obrane Mario Banožić kaže da Hrvatska vojska sudjeluje na 12 lokacija gdje pomaže u borbi protiv pandemije.

- Ovdje ćemo, ako bude potrebe, sudjelovati s timom od tri liječnika, šest medicinskih sestara i tehničara, šest pripadnika Hrvatske kopnene vojske koji će se staviti na raspolaganje liječničkom timu, istaknuo je.

Pacijenti će imati utičnice, Wi-Fi i tuševe

Nakon izjava novinare su odveli u razgledavanje bolničkih kapaciteta.

- Dvorana je napravljena u polukrugu, tu su postavljeni kreveti. U drugom dijelu su kreveti s bocama za kisik. Tu su utičnice za struju, postoji Wi-Fi. Što se tiče prehrane, Pleter će svaki dan jednokratno donositi. Ovaj je dio potpuno odvojen od ostatka dvorane. Aerosol se ne miješa s drugim dijelom dvorane. Osoblje ne dolazi u opasnost od zaraze, govori dr. Vagić.Na trećem katu sportske dvorane nema tuševa, stoga se moralo pronaći rješenje.

- Netko može doći s temperaturom, popije Lupocet, preznoji se i naravno da se mora otuširati, dodaje Vagić.

Ističe da će se o 100 pacijenata, u roku dva tjedna, brinuti ukupno 18 liječnika. KB Sestre milosrdnice daje sedam liječnika, a Hrvatska vojska tri liječnika. Ostalo će se dogovarati s Ministarstvom zdravstva.

- Ovdje će biti puno veća sestrinska nego doktorska skrb jer se radi o pacijentima s blažim simptomima.

- Imamo znači dva dijela, mlađi liječnik u službi u načelu ili specijalizant, mlađi specijalist i to je čovjek koji nema teži dio, mjerenje tlaka i ostalih stvari, vođa smjene će biti obvezno osoba koja može intubirati pacijente, rekao je voditelj liječničkog tima Arene Zagreb Davor Vagić.- Ovo je situacija koja se mijenja iz dana u dan. U ovom trenutku KB Dubrava snosi najveći teret, a COVID nije jedina bolest u svijetu. U KB-u Dubrava imate možda i 50% onih koji imaju takvu sliku da mogu biti ovdje smješteni, istaknuo je ravnatelj KB-a Sestre milosrdnice dr. sc. Mario Zovak.

Vagić zaključuje da je Arena stacionar, mjesto koje pomaže sustavu, nije bolnica.

- Ovo nije nekakvo mjesto kataklizme ili ne znam čega.