Bjelorusi pustili u rad svoju prvu nuklearnu elektranu

Bjelorusija je u utorak, unatoč protivljenju susjedne Litve, pokrenula jedan od reaktora svoje prve nuklearne elektrane koju je projektirala i financirala Rusija.

- U 12,03 turbo generator prvog reaktora bjeloruske nuklearne centrale uključen je u jedinstveni elektroenergetski sustav zemlje, napisao je ministar za energiju te bivše sovjetske republike.

Centralu Ostrovets je izgradila ruska nuklearna korporacija Rosatom. Centrala ima dva reaktora od po 1200 megawata koji moraju pokrivati jednu trećinu energetskih potreba te zemlje s 9,5 milijuna stanovnika, a nalazi se 40 km od Vilniusa.

Bjeloruska centrala, čija su dva tornja za rashlađivanje vidljiva i u okollici Vilnisua, zabrinjava Litvu, koja tvrdi da ona ne udovoljava sigurnosne norme.

Litvanski ministar energetike, Žygimantas Vaičinas u utorak je u priopćenju naveo da je centrala "prijetnja za nacionalnu sigurnost i za građane" njegove zemlje. 

Litvanski ministar vanjskih poslova, Linas Linkevicius, je na Twitteru napisao da je centrala "geopolitički projekt koji predstavlja neriješene sigurnosne probleme", i pozvao "EU i međunarodnu zajednicu da ne ostanu ravnodušni na takvo neznanje".

Litva i Latvija su poduzele mjere kojima zabranjuju uvoz električne energije iz bjeloruske elektrane ili prolazak preko njihovih teritorija.

Litvanske vlasti su se pripremile na najgore i podijelile stanovnicima tablete joda kako bi izbjegle pojave raka štitnjače, testirale su sirene za uzbune i obilježile puteve evakuacije.

Direktor Rosatoma, Aleksej Likačev je u priopćenju pohvalio "povijesni događaj koji obilježava početka atomskog doba za Bjelorusiju, omogućen zahvaljujući dugom i učinkovitom radu velike ekipe stručnjaka" dviju zemalja.

- Projekt AES-2006, na temelju kojeg je izgrađena bjeloruska centrala jedan je do najobećavajućih i najtraženijih na međunarodnom nuklearnom tržištu, naglasio je jedan drugi dužnosnik Rosatoma, Andrej Petrov koji je u priopćenju istaknuo "pouzdanost i učinkovitost ruskih nuklearnih tehnologija".

Nakon dodatnih testiranja postrojenje bi trebalo biti pušteno u puni pogon u prvom tromjesječju 2021. godine.