Reakcije krupnog kapitala na američki izborni dan

- Burze su dobro reagirale na američki izborni dan. Dow Jones je porastao za 2 posto, kazao je u specijalnoj emisiji posvećenoj predsjedničkim izborima u SAD-u Mato Njavro, sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa.

➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima 

- Međutim, ako pogledamo performanse američke burze od početka godine možemo vidjeti da je u ovoj teškoj godini, u kojoj se američko gospodarstvo nekoliko mjeseci skoro potpuno zatvorilo - indeks S&P 500 porastao za 4 posto, dodao je.

Tijekom Trumpova mandata burze su porasle oko  40 posto. Za Amerikance je to izuzetno bitno jer većinu štednje i mirovina imaju u dionicama. Ključno je, naglašava Njavro, da se nakon izbora, tko god da pobijedi - donese fiskalna mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Jedan i drugi kandidat se oko toga slažu. Razlikuju se samo u ambicijama i količini fiskalne pomoći, dodao je. 

- Svaki kandidat, međutim ima različite sektore koji ih podržavaju. Trumpov mandat bio je okarakteriziran smanjivanjem regulacije u skoro svim sektorima, naročito financijskom i energetskom. Joe Biden predviđa značajne subvencije za zelene tehnologije. Nema jednoznačne odrednice iza kojeg stoji krupni kapital, zaključio je Njavro.