Victoria tjedan dana bez novih slučajeva zaraze

Australska država Victoria objavila je u petak da sedam dana zaredom nema lokalno prenesenih slučajeva covida-19, sugerirajući da je tromjesečna stroga blokada u gradu Melbourneu uspješno suzbila širenje drugoga vala zaraze.

➡️ Sve o koronavirusu 

Viktorijski premijer Daniel Andrews rekao je da je država na putu da ublaži ograničenja putovanja i dopusti kretanje između glavnoga grada Melbournea i drugih dijelova države u nedjelju, no pozvao je stanovnike da ostanu oprezni.

- Ne možemo se pretvarati da je sedam dana bez ijednog slučaja poput cjepiva protiv virusa, jer nije, Andrews je rekao novinarima.

Tromjesečno zatvaranje uvedeno je u Melbourneu kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa,  koje je doseglo vrhunac s više od 700 slučajeva u jednom danu početkom kolovoza.

Država Novi Južni Wales u petak je izvijestila o četiri nova slučaja lokalno prenesenog covida-19 i još pet osoba koje uključuju ljude u karanteni. Ostale australske države i teritoriji učinkovito su eliminirali virus. Dužnosnici su posljednjih dana ublažili neka ograničenja koja su zabranjivala prelazak unutarnje granice države i teritorija.

Andrews je rekao da će putnicima s Novog Zelanda od ponedjeljka biti dopušteno letjeti izravno u Melbourne i da im nakon dolaska neće biti potrebna karantena.

Australija je zabilježila nešto više od 27.600 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 907 smrtnih slučajeva, što je mnogo manje od mnogih drugih razvijenih zemalja.