Odbijeni svi amandmani oporbe

Hrvatski sabor, koji će ovaj tjedan raspraviti zakone za peti krug porezne reforme, u utorak će se izjašnjavati o amandmanima na rebalans državnoga proračuna te raspraviti interpelaciju Domovinskog pokreta (DP) o radu Vlade u vezi s projektom vjetroelektrane Krš-Pađene.

NOVO:

➡️ Oporba je svjesna da za megalomanske projekte novca nema. Financijski  "najteži" amandman je zahtjev Mosta da se 100 milijuna kuna iz Ministarstva kulture i medija preusmjeri zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju koje zbrinjava oboljele od COVID-a. Vlada je odbila taj amandman kao i druge, javila je naša reporterka Tatjana Munižaba.

Posebno je zaiskrilo vezano uz Mostov prijedlog da se 20 milijuna kuna dodijeli starima i nemoćnima za kupnju DVB-T2 prijamnika i opreme.

Evo priloga iz Sabora iz podnevnog Dnevnika.STARIJE:

➡️ Ministar Zdravko Marić odbio je svih 13 oporbenih amandmana na predloženi rebalans, no njih, teoretski, može prihvatiti Sabor na glasovanju u srijedu.

➡️ Među odbijenima je i Mostov da se osigura 100 milijuna kuna kao dodatak na plaće svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji zbrinjavaju oboljele od COVID-a. Ministarstvo zdravstva, objasnio je Marić, nema zakonsku mogućnost unutar svog financijskog plana planirati dodatke na plaću u sustavu zdravstva, izuzev plaća zaposlenika samog Ministarstva.

➡️ Nije prošao ni amandman Kluba SDP-a da se ne smanjuju sredstva Projektu Rijeka 2020., odnosno da se s predloženih osam milijuna vrate na 10 milijuna kuna.

- Očekivao sam da će ministrica kulture to obrazložiti i najaviti, barem za 2021., određena sredstva za taj projekt koji se nastavlja tri mjeseca u idućoj godini, kazao je Arsen Bauk.

➡️ Vlada je odbila i amandmane SDP-ovih zastupnika Boške Ban Vlahek, Barbare Antolić Vupore i Željka Pavića okrenute potrebama Čakovca, Varaždina i Zaboka, odnosno njihovim bolnicama, školama.  ➡️ Rasprava o interpelaciji Domovinskog pokreta o radu Vlade, vezano uz projekt vjetroelektrana Krš-Pađene održat će se u 15 sati. SDP će, prema svemu sudeći, podržati zaključak interpelacije, a u kojem se od Vlade traži da javno objavi ugovore vezane uz projekt.

➡️ Anja Šimpraga iz Kluba zastupnika SDSS-a poručila je da se u vrijeme epidemije ne smije zaboraviti na stare i nemoćne, one koji nemaju krov nad glavom, kojima su egzistencija ili zdravlje ugroženi.

➡️ Marko Pavić iz Kluba zastupnika HDZ-a govorio je o potresu 22. ožujka i svemu onome što je Vlada napravila za građane.

- Deset sekundi terora dovelo je do 86 milijardi kuna štete, što je 60% godišnjeg proračuna RH. Kritizirali su nas da kasnimo i da ne znamo, ali smo pokazali da znamo. Usvojene su mjere za hitne intervencije. Bili su i povici da kasnimo s prijavom za Fond solidarnosti, no dobili smo povijesni iznos. Radi se o 683,7 milijuna eura.➡️ Silvano Hrelja iz Kluba HSS-a i HSU-a govorio je o novom modelu obiteljskih mirovina koji Vlada predviđa najranije 2022. godine.

- Preživjeli bračni partner ima mogućnost koristiti dio mirovine preminulog. To jako podržavam. Trenutno se može birati, koristiti svoju mirovinu ili 70% preminulog partnera. To je isključivo i dovodi preživjelog partnera u zonu siromaštva. Radi se o dugogodišnjem ulaganju velikog novca od strane oba dva partnera. Ugledajmo se na europske države, uvažimo zajedničke godine uplaćivanja doprinosa već i života te odricanja.

➡️ Marijana Puljak govorila je u ime Kluba zastupnika IP-a, Pametnog i GLAS-a.

- Obiteljski liječnici su, ili bi trebali biti, čuvari ulaza u zdravstveni sustav. Oni su najjeftiniji dio sustava. Ministar niti zdravstvena administracija ne žele preuzeti odgovornost i rješavati njihove probleme. Obiteljskim liječnicima su plaće najniže, a također im se dodaje administracija. Domovi zdravlja su nepotreban administrativni aparat koji rasipa novac. Čime ćemo motivirati mlade liječnike da se opredijele za obiteljsku medicinu, a ne za neku specijalizaciju?, pita se saborska zastupnica ističući da bi posao zvanja kontakata zaraženih osoba trebao obavljati neki "Help desk", a ne obiteljski liječnici.

➡️ Ružica Vukovac ispred Domovinskog pokreta govorila je o Interpelaciji vezano uz "aferu vjetroelektrane", a koju su oni pokrenuli. O toj će se interpelaciji raspravljati poslijepodne.

- Plenkovićeva vlada je napravila više nepravilnosti, a osim protupravnog ugovora, taj investitor koji nema nikakve reference, a dobio je još 600 milijuna kuna od HBOR-a. Da su naši OPG-ovi dobili taj novac, slavonski kulen jeo bi se i kod Donalda Trumpa i Joea Bidena.

➡️ Katarina Peović iz Radničke fronte govorila je o štrajku u zadarskoj menzi, a koji traje već 26 dana.

- One ulaze u štrajk četvrti tjedan i to o svom trošku. Neće im biti plaćeni dani u štrajku, a poslodavac o našem trošku lomi taj štrajk. Radi se o rektorici i Agenciji za studentski standard, naručuju catering, a mi to kao porezni obveznici plaćamo. Radnici štrajkaju o svom trošku, a razbijači ga lome. Rektorica i Agencija zastrašuju studente. Pozivam profesore i profesorice da daju podršku štrajkačicama. Postavljam pitanje Andreju Plenkoviću. Je li to radnička politika?

➡️ Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista iskoristio je priliku slobodnoga govora za promociju stranke. Rekao je da im je danas rođendan, dodajući da su oni na zadnja dva ciklusa bili treća snaga u državi.

- Mi smo nastali kao odgovor na globalizam. Danas nema podjele na desno i lijevo već na globaliste i suvereniste. Mi smo potrebni hrvatskoj politici. Mi smo jasni i po tome se razlikujemo od drugih, poručio je Zekanović, istaknuvši da se protive uvođenju eura.

➡️ Boška Ban Vlahek u svojem je govoru istaknula pitanje zdravstva, rekavši među ostalim da bi svi trebali imati jednak pristup zdravstvenoj skrbi. Govorila je o 1,4 milijardi kuna za rebalans, vezano uz dug veledrogerijama.

- Netko je od toga dobio više stotina milijuna kuna, a netko niti lipe. Po kojem su kriteriju raspoređena te sredstva. Da li HZZO i Vlada nagrađuju neplatiše, a kažnjavaju one koji redovito plaćaju svoje obveze? Hoće li nam svi građani biti jednaki i pristup prema svima jednak. Moraju biti jasni kriteriji, vidljivi ciljevi te mora postojati efikasnost, tako ćemo spriječiti da se u zdravstvenom sustavu gomilaju dugovi. 

➡️ Započela je sjednica, a krenulo se s iznošenjem stajališta zastupnika, prvi je govorio Mostov Nikola Grmoja.

-  U vrijeme dok državom i svijetom hara koronavirusom neki se genijalac dosjetio da je sada pravo vrijeme za prelazak na DVB-T2 televizijski signal. To se događa u vrijeme dok bi naši umirovljenici trebali biti u domovima, ali mi ih tjeramo da idu u trgovine i stvaraju gužve tražeći DVB-T2 prijemnike i HDMI kablove. Prelazak se događa i kada kreće sezona grijanja, a nikome nije palo na pamet da umirovljenici nemaju potrebnih 300 kuna za prijamnik i kablove. Nismo mislili da ćemo gledati takvu bešćutnost u vrijeme pandemije, istaknuo je Mostov zastupnik tražeći da se prihvati njihov amandman i da se osigura Covid dodatak za umirovljenike.➡️ Klubovi oporbenih Mosta i SDP-a i njihovi zastupnici na rebalans su podnijeli samo 13 amandmana. Financijski je najteži amandman Mosta koji predlaže da se osigura 100 milijuna kuna kao dodatak na plaće svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji zbrinjavaju pacijente oboljele od COVID-a, a da se za taj iznos smanje rashodi Ministarstva kulture i medija.

Dodatak za COVID za umirovljenike

Miro Bulj (Most) predlaže da se u rebalansu osigura 20 milijuna kuna kao 'covid dodatak' najugroženijim umirovljenicima za kupnju prijamnika za prelazak na novi TV signal. Zbog malih mirovina puno umirovljenika ne može izdvojiti 200 kuna za to, a televizija im je u izolaciji jedini prozor u svijet, argumentira zastupnik.

Traži i da se za projekt navodnjavanja sinjskog polja, uz predviđenih 14,5 milijuna, osigura još 40 milijuna.

Klub SDP-a zauzeo se da se rebalansom ne smanjuju sredstva Projektu Rijeka 2020., odnosno da se s predloženih osam milijuna vrate na 10 milijuna kuna, a da se taj iznos uzme na poziciji Obuka i vježba.

Amandmani SDP-ovih zastupnika Boške Ban Vlahek, Barbare Antolić Vupore i Željka Pavića okrenuti su potrebama Čakovca, Međimurja, Varaždina i Zaboka.

Antolić Vupora predlaže da se za kupnju novih respiratora za OB Varaždin predviđeni iznos poveća za dva milijuna kuna, Ban Vlahek da se za nabavu uređaja za magnetsku rezonanciju ŽB Čakovec osigura 4,1 milijun kuna itd.

O amandmanima i samom rebalansu Sabor će glasovati u srijedu.

U četvrtak o petom krugu porezne reforme

Sabor će u četvrtak raspraviti četiri zakonska prijedloga iz petog kruga porezne reforme, kojima predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna.

U prvo su čitanje poslane izmjene zakona o porezu na dohodak, porezu na dobit, porezu na dodanu vrijednost (PDV) te o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Ukupni učinak četiriju dosadašnjih krugova porezne reforme veći je od 8,2 milijarde kuna, a novim se krugom ukupno porezno rasterećenje penje na 10 milijardi kuna.