COVID-19: Od rođendana do smrti u 7 dana

Ne tako davno, Međimurska županija bila je takozvana "korona free" zona. No, ovih dana slušamo kako ta županija epidemiološki "gori". I danas je ondje više od dvjesto novozaraženih. Ekipa HRT-a bila je na COVID odjelu čakovečke bolnice.

Svakodnevica sestre Jelene Horvat posljednjih sedam mjeseci u bolnici počinje oblačenjem skafandera. Više od 10 godina provela je na odjelu traumatologije, a kada se trebalo izložiti opasnosti, nije dvojila ni sekunde.

- Svakom pacijentu pristupamo individualno, uvijek se predstavimo, pišemo svoja imena na skafander, jesmo li sestre ili doktori, kako se zovemo, da nas barem mogu dozvati. Jedan tim ulazi odmah u 7 sati da preuzme smjenu od noćne smjene i sljedeća je četiri sata na odjelu s pozitivnim pacijentima na koronavirus, objasnila je medicinska sestra na COVID odjelu Županijske bolnice Čakovec  Jelena Horvat.

- U gotovo pa "černobilskim" odijelima, bez mogućnosti odlaska čak i na toalet, sva komunikacija s pacijentima obavlja se s izdvojenog balkona preko kojega se ulazi u bolesničku sobu.

- Ne trebamo to preuveličavati, mi smo svoj poziv odabrali, školovali smo se za to i to je velik izazov za nas, smatra sestra Jelena.

Izazov je i za zdravstveni sustav koji se u normalnim okolnostima suočavao s nedostatkom bolničkog osoblja, a kamoli sada - za vrijeme pandemije.

Od početnog jednog COVID odjela u županijskoj bolnici u Čakovcu, do danas je u sustav prilagođeno ukupno pet odjela koji se brinu samo o COVID pacijentima. Na dan ih ovamo dolazi i desetak novih, a trenutačno je hospitalizirano 70 bolesnika, od kojih je 10 na respiratoru.

- Nažalost, to nisu samo stari i inače bolesni, pod navodnicima besperspektivni ljudi. Tu ima osoba koje imaju uobičajene svoje kronične internističke ili neke druge bolesti. U prosjeku u bolnici ostaju 10-ak dana, a tijekom boravka primaju antivirusnu terapiju. Uz takozvane imunomodulacijske lijekove i ono što nam je praktički temelj terapije je terapija kisikom i mehanička potpora disanju, rekao je Branko Ostrički, dr. med./spec. interne medicine.

U prijevodu - živote spašavaju respiratori. I neće biti bolje sve dok se građani oglušuju na apele struke, upozorava doktor Ostrički.

- Imamo situaciju da se slavi djedov 84. rođendan, okupi se obitelj, 10-15 ljudi i oni prenesu djedu bolest. Djed za 4 dana završi kod nas i za 7-8 dana od proslave umre na respiratoru u dosta velikim mukama, upozorava dr. Ostrički.

I zato je iznimno važno održavati fizičku distancu te izbjegavati nepotrebna okupljanja. Jedino ćemo tako zaštititi sebe i svoje najbliže.

Ostanite odgovorni!